Thursday, April 7, 2011

erk!


neh bento yg dibawa ke opis - nasik dagang

slurpee

ak suka makan pau kosong - lembut disteam

neh satu lai jenis pau - mr.baoz pau dipau kat 1u

ak try ler makan mende alah neh p ase nk muntah pon ader - dalam ditaruk sayur pahit.

tempanyaki - nasik + daging + sayur manis + sup miso total = RM..

neh makan kat uia di ketika xde makhlok sbb nk ujan. kat lua da gelap sangat, maka ak menyinggah d cafe student lounge kot- chicken mundy rice + air pon sodap.

ak tersangat kebulur after balek koje menyinggah d carre4 baru d puchong
- ramen + peach bubble tea. puas ati!erk

acik x dan2 ak tgk. along stabil lagi. maintain! makan kat mfc. kire leh ganti kfc mcd pizza skaligus. tiga2 c2. tiga2 sedap.atenyer alternatif nk ganti yahudi produk! lokasi kelantan je ader

kak ngah khusyuk bercerita p makan x abes!

ramen kat ichiban ak suke try seme jenis ramen. yg sedap ak credit la.

neh mknn yg kak ngah makan kek atas nun. kids set

blh la kalu de star tuh kiter kasik 4 / 6 . huhuuu

Gebeng - A plant refine rare earth ore.


the Gebeng plant is scheduled to come online in September

moh ak citer ckit. Lynas Corp ltd syarikat milik penuh Australia (means tiada syarikat milik rakyat mesia yg dapat untung dari projek neh) memproses lathanides, gunanya tuk wat mentol lampu jimat tenaga, bateri kering, kuasa hybrid, smartphone n byk ag teknologi moden. jauh perjalanan shipment mende tu, bahannyer dibawa masuk dari kuari milik Lynas kat nun jauh di New South Wales yang mana nk diprosesnya d bumi mesia neh. loji bernilai 700 juta dibina d Gebeng Perak. ak x paham kenapa die pilih malaysia, jaoh tu? tu satu persoalan

syarikat tu jgak di'award' oleh MITI 'strategic Pioneer Status' iaitu x perlu bayar cukai import/export selama 12 tahun. still malaysia xleh kutip untung dari segi cukai korporat selama itu.

Fuziah MP Kuantan lantang bersuara menegah operasi yg jadualnya pada september ni, ckit masa lagi. 2 taun lepas die dah suarakan, ramai orang x percaya. kata Anwar people not well-versed regarding this matter.

yang kt takut hasil pengetahuan am yg kt sedia maklum, mende tuh generate radioactiv, dari sisa buangan thorium. kalu bocor cam yg da berlaku kat fukushima la. kiranya kerajaan atau pihak atasan bagi permit malaysia jadi 'dumping ground' dan rakyat jadi mangsa.

yg kt taw hanya China dan india stakat ni yg de loji proses rare earth ni, tu pon kecik. tapi kat mesia neh New York Times melaporkan pekan Gebeng bakal dikenali pusat pemproses nadir bumi terbesar di dunia.

Fuziah menggesa kerajaan dan AELB (Atomic Energy Licencing Board) tidak mengeluarkan permit operasi kepada Lynas.

Fuziah juga menyoal “adakah kita mahu tunggu ada kes seperti di Bukit Merah, ada anak pekerja yang lahir cacat, abnormal, baru kita mahu bertindak?”

“Adakah nyawa dan keselamatan rakyat Kuantan begitu tidak berharga kepada kerajaan Malaysia?”

kita ungkai apa terjadi kat Perak. kes Bukit merah tahun 1982. kerajaan pilih kawasan 9 ekar kira2 6km dari penempatan utk tapak timbun sisa radioaktif syarikat Asian Rare Earth based kat bukit merah iaitu japanese owned - mitsubishi chemicals yg memproses rare earth. sisa ni yg menjadi milik kerajaan negeri perak disimpan kerana berpotensi sbg sumber tenaga nuklear. lepas dapat bantahan dari orang ramai dan lain2 pertubuhan. ada penduduk yang sekat jalan ke tapak, buat bantahan besar2an sehingga kerajaan jemput IAEA (Agensi Tenaga Atom Antarabangsa) dan ishtihar tapak buangan x selamat. ARE telah hentikan operasi pada 19 Jan '94.

hampir 2 dekad loji tu dikaitkan dgn 8 kes leukemia dan kerja2 pembersihan yang masih dijalankan sehingga kini yang menelan kos 300 juta.

Yang paling merisaukan ialah, kesan-kesan negatif dari bahan buangan radiaoaktif bukan sahaja akan berlarutan selama satu atau dua tahun – tetapi beribu ribu tahun!!!

isunya dimana nilai nyawa rakyat di mata pemimpin?

dalam kempen Stop Lynas! petition Fuziah stated :

We, the undersigned, want the government to stop Lynas Malaysia Sdn. Bhd. from operating its rare earth refining plant in Kuantan or anywhere in Malaysia.

We do not have faith in the safeguards claimed to have been put in place to ensure that there will not be radioactive leakages neither do we feel assured that the waste will be disposed properly.

We do not want to face a radioactive problem in our backyard and we do not want to subject ourselves or our family members to severe health problems.

YB Fuziah Salleh

MP of Kuantan, Malaysia

On behalf of the Concern Citizens of Kuantan

Tuesday, April 5, 2011

anwar oh anwar !

yg solat penuh kat bawah, cina india ada gak ak nampak kat atas.
imam hj hadi
ni gambar ceramah januari.
credit to minaq jinggo. sampai kat tangga pon ada yg solat. stadium bukan besar mana pon.


ak neh antara yang suka amik taw hal politik tapi xde la obses atau fanatik sangat, sekadar amik taw hal semasa dan paling penting apa untung nasib kita sebagai rakyat atas percaturan kuasa politik semasa.

ada kepentingan n kita harusnya ambik taw. terkini soal video seks anwar dipertonton pada media. x abes fitnah I , fitnah II pulak timbul.

pada 28 mac, otw g keje, ak nampak banner cam kat atas tuh. lam otak da pk ak xde kelas mlm neh. emphh. tgk la kalu rajin ak pegi. kalu dulu ak g ikot kakak n abg ipar ak, kali neh ak g sorang2. saje je pon sbb xde mende nk buat kat umah, leh la singgah. lai pon dkat. so after keje ak g tesco sebelah stadium, after solat isya mula ceramah. syukur ak dapat seat tpi tangga.

kupasannya soal fitnah video dan akhir tuan guru doa disebut terang nama saudara anwar. tu jela, lpas aminkan doa ak tros blah, takut lak jam kang kalu lambat.

sekian laporan arus perdana dari anak watan.

Saturday, April 2, 2011

belajar full time mode + keje pon full time !

neh time g melancong smbil belajar lam utan. lokasi : janda baik . tarikh kejadian : sabtu lepas


tyme g interbiu org tuk case study kat MAHB (malaysian airlines holding berhad) regarding KM (knowledge management) - nk jgak state subject hape. yela KM neh pestime ak taw wujud mende tuh kat alam semesta neh


masa neh cepat berlalu, nak2 skrang neh kan ke da dkat kemat, maken laju je jarum jam tuh asenyer. nak kata jarum tuh speed die maken laju xde plak kan. pelik ... emphh

xyah dipikir mende2 tuh seme. yang penting hargai masa yg Allah bagi pinjam neh. by referring to the above topic, hee kiranya ak xde masa nak berpeleseran. ala ak neh x kawen lai pon, abeh mak2 yg sambung master tuh haper citer. da ade anak, keje lagi. so kes ak neh kecik punyer hal la.

ala master je pon, memang masa x penuh pon, neh kira ak dgr nasehat abg ipar ak. dia paksa ak soh tuka mode. mula tuh ak takot2 gak. ak neh nk keje xkan nk letak mode full giler hape. p atas pengalaman die yg da lampau tuh ak yakin g tuka. mujur tyme tuh ak x confirmkan lai status.

neh bukan soal tuh pon, asenyer beza satu sem tuh .. yg betol2 membezakan ak dan budak2 part time is ' can i complete this within 1 and half semester?' dan satu lai soalan yg paling crucial nk kene jawab ' can i complete my dissertation within that specified time?'

wallahua'lam!

umah sewa (^ ^)

bilik baru haku
kipas percuma
sempit tapi puas ati
katil tilam free. nnt pindah pon xyah susah2 angkut

bercakap soal hikmah xkan abes. ak ingat kalu ak x benti keje, ak susah gak sbb dulu ak x yah bayar sewa umah dok je ngan kakak ak, die pulak dapat tuka kelantan. so kalu ak x benti keje means ak kene menyewa ngan gaji yg x bape nk cukop tuh, memang susah ak.nak2 lai kalu menyewa kat gombak. nak diselamatkan aku, maka Allah bagi ak masalah, ak pon terpikir tuk benti. hahaa

pasal umah sewa, ak mulanye de gak masalah nk carik umah sewa. ada budak uitm degree law call ak, cakap de bilik tuk sorang, sewa leh nego. ak g lpas opis hour, tgk umah. sgt convenient. grd floor, kejiranan rata2 org melayu, dkat gate FSPU, campus kuliyyah ak. (ayat xley belah!) hahaa. kiranye kalu ak de kelas, abes kul11 lebeh pon x takot nk balek.

parking pon senang, parking tros masuk umah, x yah panjat2 tangga. ak neh pestime menyewa luar. budak tuh kata ada katil, siap tilam. xyah susah2 ak pikir pasal tilam katil dah. lam bilik ak xde kipas, die kata die ade kipas. nampak! betapa hebatnya ALLAH.

budak2 neh sblom neh sewa umah bungalow, so dah de peti. masuk umah neh dorang blikan dapur, n washing machine. tv pon ade. ak juz bli rice cooker, tu pon cap ayam rm49.90. ari2 masak bawak bekal g keje.

hape lai yg convenient nyer. umah lawo. sewa lpas nego rm180. syukur ya KARIM. nk g opis pon dkat, xde berliku2. naek hiway, baya tol shahpadu 60 sen, straight je ke opis. senang sgoh hidup Allah bagi. terima kaseh ya ALLAH.


keje dan study !

+

arakian hidup neh perlu diteruskan. ak g submit segala macam apa yg di'required' oleh UiTM. ak dipanggil interbiu. ak drive dari kelantan ke shah alam pakai avanza mak ak. mintak restu mak. dia kasik duit wat isik minyak n makan. acik teman. selesai je tros bertolak balek kelantan. (skrg baru ak jumpa balek interviewer ak, upanyer die prof. bantai ak jawab bodo2 tyme iv, haha)

ak dapat offer letter, lai skali bawak kete g shah alam, kali neh bawak viva kecik yg xleh balas jasa tuh. g regist, bayar 1,800. habes duit saving ak. demi mengorak langkah kedepan kupejam mata. huhuuu... g x-ray kat klinik pon pakai duit.

ak x g taklimat sebaliknya menge'chow'kan diri g makan. rasa2 taklimat da abes,ak masok balek g amik matrc card. da jadik student la pulak. miahaha. da selesai seme, tros balek kelantan.

alhamdulillah. hikmah Allah bagi ujian, upanyer DIA nak bagi ak yg lebeh baik. ak x carik tetiba org call soh g interbiu. iv yg mmg konpem dapat, kiranye x de ak compete ngan sape2.

maka tercatat sejarah idupku. keje kat klang belajar kat shah alam. pulak tuh cantek betol rencana ALLAH. nama je jaoh, kan ke sebelah2 2 bandor tuh. sujud syukur ak.

dapat pulak umah sewa dkat. Allah ni btol maha ADIL, maha HEBAT. gaji pon x bad compared to opis lama.Photobucket

resume aka CV (^ ^)>

hehee, muka budak baik nak carik keje . amik la saya bekerja d syarikat tuan..


tadi citer pasal baca buku. skunk citer pasal nk carik keje. awal benti keje, bos ada counter offer, dia call gtaw soh ak g site melaka. Fairuz call (engineer site) soh keje under dia. kire tlg die la. tapi ak ase x ready lai nak keje lpas benti. ase nk rehat lu kat umah.

so ak ignore offer tuh, balek kg. bercuti lah ak ngan riang hepi x pk langsong soal dunia. berseronok2 ngan mek ak, ngan adik ak kirin. release btol otak neh ase. ak pikir nak sambung master. ak tanye2 orang, google, call uitm. b4 that, ak survey lu course hape, nak amik kat mana. awal tuh ak nak sgt merasa ukm bangi, p xde plak course tuk QS. ak carik yg murah fees nya. ak neh bukan budak terer ade je penaja mengikot. muahahahaa

betapa hebatnya ALLAH. ak xde lak kalut2 bkk tenet, ase malas pulak nk surf, google carik keje ke haper. fortunately, adik angkat ak yg mmg x larat ak nk angkat call. mula ak x angkat, sejak coti neh ak da putus ngan dunia luar. btol2 fokus tuk family, ececeh. p tyme kalut g bli adaptor ak yg ilang, ak angkat, dia kata ade nk pkai QS, kasik la resume. balek ak pon emel.

nak dijadikan cerita ... to be cont'd Photobucket


menganggur!

ak benti keje effective on september 2009. cantek tarikh tuh. ak di'pressure' di'tekan' supaya ak benti. menanges gak r wehhh, maunyer x, saket ase nk carik rezki.

kakak ak, sape je ak tanyer seme cakap jgn benti, susah nk dapat keje skunk. tapi ak nekad. ari2 tgk calendar. sebelom raya ak benti. masok opis neh tyme puasa, klua pon bulan puasa. makanyer ak tender resignation berkuatkuasa tarikh sekian2. kiranye setahun btol la ak keje cni. MARL JAYA SDN BHD.

ak syukur diberi pengalaman hidup semacam tu dan seme tuh buat ak kuat ngan DIA. stop blaming people, i have to look back on myself, mana salah ak, which my attitude that irritate others, apa ak perlu buat tuk ubah diri ak, dan paling penting make a move and step forward.

hanya Allah blh sedarkan kt, dengan diberi ujian dan ak amik seme tuh sebagai pengajaran hidup. ak balik kg, mulanyer cam biasa bermalas2, pastu ak berjinak ngan buku. dulu ak neh kategori budak yg malas nk tgk bk, inikan baca. ayah slalu soh baca buku, nape ek?!. Photobucketak x jeles pon tgk org baca buku. skrg baru ak taw apa pentingnyer membaca. ak mula beli, khatam buku2 motivasi. nak 'rehab' diri sdr. nak cari mane titik mula, nak mula balik kekuatan dalaman neh. tihiii Photobucket

hahaa. ak mula bangun solat, dhuha ak buat, sbb apa? ak yakin yg Allah penentu rezeki dan hanya Dia yg mampu bagi ketenangan jiwa di saat kt 'lost' mcm neh. to be cont'dPhotobucket



selamat kembali !

ak amik gambo pakai cam dell netbook ak

time bos xde, operation x mula lagi, datang opis wat assignment


assalamualaikum,

salam sejahtera buat umat Muhammad dan paling penting hamba Allah sekalian.

Ak da lama x post, paling atas pasal arwah ayah dan sekarang ak kembali.

neh kire mukaddimah, tu sbb ak ltak muka ak yg x senonoh tuh sebagai opening.