Thursday, April 9, 2009

umah mung busuk!


Dipetik dr "umah mung busuk"‏ - tulisan abang ipar aku, pakwe cik noor.


aku baru jengok blog abang ipar aku..lepas exam ptg tadi..sajer jerk post, kasik layan..dier nih lawak,sporting, bapak pada nawal, org penang, pelai iyer isk naper lak aku introduce die p at least korang tau saper penulis sebenar story nih kan..hehe..

Aku nak bagi sikit petua atau nasihat kepada rerakan yang nak kahwin orang Kelantan nie. Pahami istilah dan selok belok bahasa dialek Kelate. Kisah yang terjadi nie berlaku pada diri aku sendiri.


Sebenarnya, hari nie aku teringat masa aku dok couple dengan isteri aku masa study dulu. Satu hujung minggu nie makwe aku merangkap isteriku sekarang nie ajak aku pi kenduri rumah mak saudara dia kat Puchong. Aku beserta makwe(gewe) aku pun segerakan diri ke sana. Setibanya di Puchong, aku singgah rumah kakak makwe aku merangkap kakak ipar aku sekarang nie kat area Giant Puchong.


Disana, aku temui kaum kerabat keluarga makwe aku kat rumah kakak makwe ku tue. Setelah habis bersalaman seperti di Hari Raya Aidilfitri, aku dan kaum kerabat keluarganya pun membuat persiapan untuk ke kenduri mak saudara dia tue. Pastue, mek(mak mentuaku) pun pesan kat aku lebih kurang berbunyi begini; “Ze, mung jange lupo bawok supik gi bekwoh. Nanti leh wok kelik bungkuh lauk hok lebih2 tue.” Maka aku yang kurang arif tentang bahasa Kelantan nie, mengiyakan ja pesan mek aku tue.


Maka, aku dengan tahap cipan leka makan semut pi la cari barang yang dipesan kat dalam rumah tue. Aku cari punya cari, dalam hall, bilik2 serta bilik air sekalipun namun hampeh tak jumpa langsung barang yang dicari tue. Lalu aku pun menurunkan diri melalui tangga kerana flat rumah kakak makwe ku tue takdak lif. Aku pun terus naik keta Abg Anep(birasku) untuk ke kenduri tersebut.


Setelah sampai ke rumah kenduri tue, Abg Anep tanya kat aku. Mana beg plastik yang mek pesan kat aku tadi. Aku dengan selambanya jawab “Saya tak tau la plak yang mek suruh amik beg plastik. Yang saya ingat, dia suruh bawak sumpit(supik).” Abg Anep pun gelak sinis kat aku sikit. Rupa-rupanya, maksud sebenar pesan mek aku berbunyi begini; “Zam, hang jangan lupa bawak beg plastik pi kenduri. Nanti boleh bawak balik bungkus lauk yang lebih2 tue.”


Hatta aku pun kehairanan dengan statement yang nyatakan kat Abg Anep tadi. Takkan pi kenduri bawak sumpit kot, nak buat apa sumpit kat rumah kenduri? Jadi, Abg Anep dengan aku pun berpatah balik ke rumah dia. Dia pun naik ke rumah dia dan turun bawak beg plastik kecik. Baru aku tau, rupa-rupanya sumpit yang aku sangka rupanya supik yang sebenarnya beg plastik kecik.


Aku jadi malu tahap pokok semalu yang menutup kelopak bunga dan daunnya apabila disentuh tetapi buat2 bodoh je. Aku pun jelas kat Abg Anep; “Saya ingatkan mek suruh cari sumpit tadi. Saya tak jumpa lalu terus turun bawah dan naik kereta.” Abg Anep pun tersenyum sinis kat aku lalu berkata; “Supik tu beg plastik bukannya sumpit.”


Aku selepas kejadian tersebut terus berazam ingin mendalami bahasa, kosa kata dialek kelantan agar satu hari nanti tak terjadi lagi. On the way balik kampus UIA, aku cerita kat makweku, dia punya pulun gelak bagai ketiak yang dikeletek bulu ayam, sampai nak pecah perut la kat aku. Jadi, aku pun nak nasihat kat kengkawan beserta rakan2 sekalian, study la dialek bahasa makwe2, tunang2, isteri2 korang semua agar tak terjadi macam aku alami.


:small_boy_2.gif::small_boy_2.gif::small_boy_2.gif:

12 comments:

  1. nak link abg ipa 2
    ley buat geng
    kekeke

    ReplyDelete
  2. lor....
    xnak la kawin org kelantan...
    gue pun tau supit tu plastik...
    lebih baik kain ngan org jepun..
    br international skit...
    hahahaaaa

    ReplyDelete
  3. hehe cik joe dier nyer blog frenster la..dier suker nulis kot 2 jerk ngah boring time keje..hehe

    amik la no phone trus leh trus borak..hhaha

    ReplyDelete
  4. ish cik mie saper soh kawin ngan org kelantan

    kawin la ngan org jopun korea pakistan yg lawa2 tuh..

    international ker? huh high taste la idop cik mie..xper pasang la angan2 lu

    ReplyDelete
  5. Haha.lawak la..Tp mmg susah nak paham kecek klate ni :)

    ReplyDelete
  6. hehe ..yeker..susah la kit..kene bese dok ngan org kelantan la..hee

    ReplyDelete
  7. yer nanti aku belajar bahasa zimbabwe... awek aku org sana ;p

    ReplyDelete
  8. oo yeker..bagus2..caner la ko leh jumpe org zimbab lak..

    zimbab lai susah dari loghat aku tau..aku der sepupu zimbabwe..ko nak tusyen ngan dier ??

    ReplyDelete
  9. haaa orang kedah kata beg kampit

    ReplyDelete
  10. oo yeker..hihik supek beg kampit dah nak samer ler tuh..p abg ipar den nk carik sumpit..huhu

    ReplyDelete
  11. kihkihkih..hampeh je..hahaha..btw sape sepupu zimbabwe mung tuh?? sepupu sepapat beloh mano tuh??? huahauauahauuahauuu

    ReplyDelete
  12. mu nk mengaku xper gak long..pas2 buat la tuisyen kat luffy dier ngah carik org tuh..hooo

    pas2 tuition fee kasik up ckit ..bese la org couple ngan org zimbab kaya besenyer

    huahauauhauuu , hahaks pestime donga org gelak cam2..btw komen la manyak2..aku suker respon komen org..muahaaha

    ReplyDelete