Tuesday, June 28, 2011

latih anak solat mula dari 7 tahun.

aku taw da ramai baca notes Wardina ni, saja nak pos sebab suka tgk c kecil solat. sangat bagos pada ibu2 yang sangat pentingkan hal solat, nanti esok2 ini la saham kita di akhirat.

ibu ayah harus kuat semangat latih dan tunjuk arah anak2 mula dari seawal 7 tahun.




Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....

Saturday, June 25, 2011

mymaster


TAHNIAH!

Anda Berjaya ditawarkan program pembiayaan mymaster.

20hb Allah gerakkan hati aku, bukak portal biasiswa. Free pulak arini kat opis, keje x banyak cam biasa. Dan arini jugak ari last regist. Iktibar buat aku yang selalu cincai2 belajar supaya after this put extra effort on study. Pengajaran untuk aku, noted that in master level, B- is considered FAIL. yang ak neh dengan yakin bkk tgk result, ak tanya kawan2 laen seme takut nak bkk. pastu msg cakap lega. pehal dorang cuak sgt rupa2nya..


Aku baca lanjut pasal mymaster yang da berjaman ak tunggu, x diinform kat emel, x pon anta surat, ak tanya mak aku kat kampong, katanya surat saman PTPT ada la. Ak call bahagian scholar x de yang angkat, nak kata govt da tutup baru pukul 4. Apa dorang neh meeting ke da pakat g minum2 sambil tgu jam punch out. Xde hal ak nak pk. Ak pakai alternatif lain, ak address question as much as I want via email, hopefully tomorrow ill get the feedback.


Apa yang buat ak confuse, tarikh di’extend’ sampai bila, sebab mengikut apa yang tertera sampai 14 hari. It means the date is already expired. Usaha tetap usaha pakai ijtihad hati aku, aku dcide balik puchong mtk tlg mak su malam tu jugak, teman g klinik, pakai xray yang aku buat waktu regist dulu, xde lama mana pun. Mintak doctor juz verify apa patut, buat urine test, blood pressure, n other normal procedures. Aku dah siap2 buat copies untuk maksu mtk verification saksi, principal dia dan maksu sendiri sebagai penjamin aku.


Kira malam tu jugak dalam unsettle confusion mode, I still do the expedient things that most people do in filling the govt form. Aku google mana nak dapatkan setem hasil, sebab aku memang x biasa ngan mende alah tu seme.


Esok pagi dapat reply orang KPT yang tarikh di extend till this 24th June. Kiranya masih berbaki 3 hari dari hari ni. Arini lagi sekali g puchong dengan belikan maksu apa patut, bagi telur, roti dan megi. Dia pun ada cakap bajet bulan ni abes beli baju raya anak2 dia.


21st aku half day, datang awal siapkan keja yang aku dah list down semalam. Kul12.30 aku keluar g uitm, carik lecturer untuk pengesahan. Semalam da amik initial maksu dan cop g.besar. arini cari lecturer sebagai saksi academic aku pulak. Allah mudahkan dalam sibuk, tyme aku pegi prof ada baru lepas interview. Jumpa kawan yg jgak dapat mende neh, dia kata pej hasil ade kat SA. Ak lam ati mujur die gtaw, kalu x dah ke jln duta ak arini. Die bagi hint kat mana, salah tapi tetap hint, ak tanya ety mujur c etty pon biasa pegi, rupanya bukan kat plaza masalam, plaza perangsang.


Kat c2 pon x take time sangat tros ke pos office, jam pej pos pun da nak tutup, de orang bagi aku no turn, cepat 3 no dari no aku, instead of tgu 3 angka belakang, dpt awal ckt.


Lega lepas anta tapi arini ak sacrifice solat zohor. Subhanallah. Apa pun terima kasih ya ALLAH. Engkau mudahkan perjalanan insan kerdil yang memang buta tanpa tunjuk arahMU, yang bodoh tanpa ilmuMU, yang hina tanpa kasih sayangMU.


Betapa kalu Allah x gtaw ak memang sah2 da frust kalu aku bukak tgk tarikh da tamat, lagi tambah nak marah sebab x diinform kat mana2. Biau budak tu terlepas lagi untung ko xyah taja dorang.


Bab bantuan ko amik mudah, tapi bab nak bagi budak tuh terbeban utang taw pulak ko kejar dorang dari xtaw apa2, ko promot kat dia cam haram. At last kene tanggung bunga sampai mati. Nak2 yang baru dapat keje dengan gaji 1.6 K, lepas tu ko tambah2 bunganya, kenyang ko makan riba budak2 neh.


Ko paksa dia bayar dan ugut dorang soh baya, diissue surat mahkamah ko gertak biau takut dorang tanpa tahu status mereka , masih tanam anggur kat kg. kesian pada yang miskin tambah kurang pandai. Untung kat yang kaya. Inilah bayaran dunia. Sedangkan itu tanggungjwab gomen bagi bantuan pada yang x mampu, xperlu la diperdagangkan urusan golongan ini. Kalu nak amik interest sangat pun xyah la sampai 3%.


Sebut bayaran untuk ini aku usaha kehulur hilir x kira minyak, sbb syukur ada kereta.


Kos lain consult dr. untuk medical checkup RM45. Bayar parking hotel cum plaza tuh rm2, pos office parking rm1.50, pos laju rm6, setem hasil rm30. Total rm85.


p/s: keluhan yang lama terbuku di hati.


Friday, June 24, 2011

RM5500 !


brita semasa. Shazryl didenda RM3,000, Shuib RM1,500, Rahim RM1,000

sikit sangat denda nak dibanding dengan apa yang diorang dah buat. nak2 nilai pengajaran yang boleh diambik orang ramai. macam nak bagitau orang ramai itu jenayah kecik, sape2 rasa nak buat, usah takut, jumlah mampu bayar pun. biasalah undang2 dunia, pulak ko buat against opposition.

aku ada terbaca artikel keadilandaily.

Ustaz Shamsul Bercerita-Rahim Tamby Chik Solat sunat satu rakaat.

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik melakukan solat solat satu rakaat sahaja sebelum upacara sumpah laknat berlangsung di Masjid Amru Al As Bandar Baru Sentul.

“Saya hairan, Rahim Thamby Chik apabila datang semua buat solat sunat, jam 4.15 petang. Asar tak masuk lagi tak apalah. Mungkin solat tahiyatul masjid. Tapi kenapa solat satu rakaat, takkan solat witir,” kata Ustaz Shamsul Firdaus.

Bekas Imam Masjid Bukit Damansara itu adalah ustaz yang menyerahkan buku qazaf kepada Datuk T dan menasihati mereka supaya membatalkan rancangan sumpah laknat itu.

Pada upacara itu, pelbagai kejadian ‘aneh’ berlaku sepanjang proses Datuk Eskay Abdullah membuat sumpah laknat antaranya Eskay memegang al-Quran terbalik dan lafaz kalimah syahadah kedengaran tidak tepat, malah beliau turut memakai baju kali peluru.

bagi aku bukan kejadian aneh tapi Allah nak tunjuk kat seme orang, apa jenis orang yang nak buat kesaksian nak kata fitnah yang dibuat benar dan seme orang kene percaya sebab dia berani pegang quran, solat, dah shahadah depan tok imam. sanggup dilaknat. maka yakinlah apa yang aku dedahkan adalah xde yang lagi benar melainkan yang benar belaka.