Sunday, December 4, 2011

contest ari ahad !!


lua da kilat tanda nk ujan, ak baru siap wat asemen dr pg. x kuar blk arini huaaa!!!

tadi bkk blog ade kat shoutbox avi. baca cik avi psl ustaz azhar idrus. tetiba tgk die ade wat contest.

arini 4hb, tarikh tamat contest esok. join jela. nak menang tu x kot sbb ak juz blogging saje2 je.

blog ak x pemes. incik avi yg ada juz 11 post tu leh de beribu2 followers ntah ilmu apa die pakai.

to join the contest juz kamekamehaaaa !!!


Friday, December 2, 2011

jodoh



Assalamualaikum.

aku baru je lepas trauma ngan sedara2 ak. menanges gak r ngan pangai orang2 ni tapi amik iktibar think positive. sape x penah dalam dilema, saket ati, ujian2 kecik semua ni. x perlu risau sgt. kadang ujian ini yg akan mematangkan lagi kt dari segi pemikiran.

jgn dok runsing sgt ahhh. ujian ni jgak yg akan mendekatkan kt dengan pencipta kita. tu bonuss. rugi sape x dapat.

berbalik crita ak, ak digasak, diperli, dituduh, dihina, diaib, diperkotakkatikkan, digelak, dibodoh2kan, apa laiii.. haha exaggerate lebih2 lak aih.. memang sakit tp dgn semangat dan jiwa yg kental, motivasi yg tinggi dan iltizam yg ditiup biiznihi ak x mudah terjejas ngan depa semua nih.

ak ni jenis x suka laki lembik, jenis pakai ayat2 komang, cth da makan ke belom, da nak tido ka? , tu semua memang ak anti.. tetiba ada msg berbaur tu semua memang buat ak naek mual.

ak x suka lelaki x matang. ko nak ke bersuamikan lelaki yg x penah nk dgr masalah istri dia, kalu istri mtk pendapat die no idea sbb x matured.. x de ilmu.

ilmu apa yg buat sorang laki matured? bagi ak selain ilmu dunia, yg paling teras die ada ilmu akhirat lam diri die.

nak ke engkau kat laki x solat, merokok, x reti manage idop sdr, camane die nk manage life after marriage. kalu laki yg beriman, da sah2 ada disiplin ngan tuhan, laki ni la yg leh dianggap matang.

jiwa yg tenang, x mudah marah, pemikiran kritis, (hadoww!!) semua tu dari sorang laki yg beriman sebenarnya. yg otaknya rasional. apa maksod rasional, dari kamus hidup mentakrifkan sebagai seorang yg hala tuju hidupnya kerana Allah sbb dia tau dari mana dia datang ke tanah jua die kembali, ke akhirat destinasi, kepada Allah die sujud dan kepada Allah die harus jawab segala pertanggungjawaban selama di dunia.

jadi, die akan takut nak buat jahat, buat mende2 bodoh, al-asbab die taw semua tu ada hitungan disisi Allah. mana nak cari laki macam ni?

mungkin kalau laki macamni bukan takdir ak, ak redha sebab Allah lagi tahu siapa aku.

hanya doa sebagai usaha aku, jalan akhir ak, redha dan tawakkal ak soal ni. terima kasih pada semua dan kepada Allah pemilik hati.


"Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa." - sumber

siapalah ak? ak hanya menumpang di bumiMU dan kepadaMu ak kembali. Allahua'lam.

Annoying people around me!

Salam,

jarang ak taip diary elektronik ak ni pasal jerk. tapi arini ak saja nak post mende bukan2 ni.

tanda protes dalam diam, hahaa..

aku x suka orang paksa ak. tapi ak suka pikir or muhasabah diri kenapa orang buat macamtu. x semua hal ak salahkan orang malah berterima kasih kat meke2 tu atas sebab berlakunya mende2 tuh.

k, straight to e point.

1. orang paksa ak. susah2 nak pikir soal ak. tu sebab ak kata doa je kat ak. nih pasal jodoh la. pehal korang nk bising2. ak memang nk kawen kot. dan tlg jgn gelak kat ak kalu ak sebot ak nk orang kaki masjid. da memang betol tu cita2 ak. huhhh

2. orang yang short minded. let say kita sebot scanner pasal antivirus p dorang yg bangang ni akan gelak dlu dgn berkata , whaT? scanner hahahaa.. nak je ak cakap heyy bodo i mean virus scanner, memang kt sebot panggil virus scanner kot.. yg hang dok gelak tu pehal, ingat scanner ketas tu je ke ada lam dunia ni... WTHeck!!

3. orang berlagak pandai. kadang die mmg pandai tapi kenapa nk berlagak. baru master kot. bloody hell. (ish nak jgak ak sbot). kalu PHd agaknye jalan hidung ke atas, air hujan masok idung! emphh. tapi ada jugak yg bodo berlagak pandai. tu lai terok.

4. orang yg sememangnya annoying, cam budak remaja sekarang. amik gamba nk moncong2 mulut tu haaa. pastu seksi nak mam***. kesian dorang. da itu je yg dorang nampak, ya Allah bukakanlah pintu hati mereka.

5. ak ase takat tu je kot yang penting jaga diri ak lu. toksah dok sebok pk hal orang... ok adios!


Thursday, December 1, 2011

puasa Ashura


Today is 6th Muharram, dont forget to fast on 9 & 10th Muharram or 10 & 11th muharram.

now we look at the history of the 10th muharram in thousand decades ago :

  1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  18. Allah menjadikan alam.
  19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  20. Nabi Isa diangkat ke langit
Allahualam.

Saturday, November 26, 2011

alfadhil ustaz azhar idrus







uploaded by geng maaruf club. apa nama background music tu. sedak sgoh. aku nak pakai wat presentation kalu ado.

salam, intro ckit pasal ustaz azhar. x penah2 ada berduyun orang turun penuhkan masjid semacam apa yang berlaku sekarang. semoga Allah merahmati ustaz dan panjangkan usia ustaz yang berjaya menarik ramai anak2 muda yang dahagakan ilmu agama. orang akan sebut ini sebagai fenomena dan ini juga mungkin janji Allah yang bahawa akan datang cahaya kebangkitan islam sepertimana yang telah Allah janjikan. kalau bukan zaman ini sekalipun, kita yakin pasti akan berlaku kejatuhan musuh2 islam.

ustaz ceramahnya dalam loghat teganu. ramai orang yg x paham pun minat dan usaha untuk paham demi ilmu agamaNYA insyaALLAH. marilah kita ramai2 menjunjung kalimah Allah yang tiada agung selain dariNYA dan memupuk cinta pada junjungan mulia Rasulullah kekasih Allah dan insyaAllah cinta kita umat baginda.

biarlah hati ini mekar mencari redha Allah sebelum kita menutup mata menyembah bumi kerana di saat itu tak berguna lagi penyesalan. inilah masanya kita sedar dan terus bertaubat dan carilah ilmu Allah.

ustaz beristeri dua dan aku seronok tengok anak2 die semua sekolah agama dan sekolah tahfiz. inilah keluarga sakinah. dalam itu ustaz ni bukang komang, jenis stylo. naek GTI Golf. ade BMW, Altezza, hape jenis kete lai die pakai. baiqpila hok die ke hok orang bagi ke, janji tu seme rezki Allah bagi kat die.

ceramah merata, jadual sentiasa penuh. suka photoshoot, dalam digitalmukmin.com leh tgk gamba2 yg die amik, hebat2 blako. nampak kuasa Allah mencipta alam ni.

aku baru 3 kali leh g kuliyah maghrib ustaz kat area selangor ni, uia, puchong n gombak masjid khairiyah. selain tazkirah ustaz jawab kemusykilan bab hukum. kalu kt nk cari sediri payoh jadi dengan soalan2 tu alhamdulillah terjawab ckt2 hal hukum hok selama ni xtaw atau samar2. style dio ngaja awal jam pertama tazkirah jam terakhir jawab soalan. orang ramai akan pas soalan ke depan sapa atah mejo die.

apa yang buat orang x ngatok dengar kuliyah die sbb die ni jenis bersahaja pahtu ada selingan lawok. anok mudo minat sbb jenis buleh masuk nga jiwo budok2 mudo esp mat2 pit.. hahaa. ustak ni suke racing beskal kot zaman muda, maen moto gok kot, pastu pandai goreng gitar sbb sejarah idup die zaman muda pong ngaja muzik dulu, gitu la ckt sbyk. hok banyoknye ak x taw sangat pong pasal die. apa pun kt ikutla hok mano molek hok huduh tohok jaoh!

pada pihak2 yg x sukakan ustaz sbb ustaz ni jugak pejuang islam (PAS). mana2 orang yg xmokan agama harap dibukakan pintu hati oleh Allah pemilik hati.

* pru13 harapnya ada perubahan besar yang akan berlaku insyaALLAH dan bakal ada kejutan oleh ALLAH yg akan kt lihat ke arah kebaikan dan perjuangan islam. sama2 kt doa dan bermunajat. amin ! takbir ! 3x ALLAHUAKBAR !!!

zaman mude2!

dalam banyak2 soalan ado jgok soalan gni. budok jah satu kot

my dream house









aku pun punya impian sama macam orang lain. nak kan keluarga bahagia dengan rumah n isi yang macam ni. kalau la Allah makbulkan mana tau. bahagianya hidup dunia dan arapnya makin dekat kita mencari redha Allah dalam mensyukuri nikmat hidup yang diberi pinjam ni. subhanallah. combination of green and white. huu lawa2.

Saturday, August 20, 2011

puasa 2011

arini dah pun masuk 10 malam terakhir, masjid mula lengang. tapi sof malam semalam ramai mungkin sebab weekend so orang pikir esok leh rehat pe salahnya malam ni lebihkan rakaat tapi aku cam malam2 lain xde lebih atau kurang. tetiba terklik satu blog yang letak katon cumil ni. santek ak attach kat sini tapi upside down. arap sangat leh bertemu malam rahmat tu. doa untuk aku dan semua umat Muhammad.

during this ramadan, it came with remarkable moment when i went home last week, amik cuti isnin, drove home at 9 pm and reached home at 3 am. kugagahi mata dan semangat nak balik rumah. memang lepas berbuka kat raub mata x tahan, aku drive jugak kete kecik aku tuh meredah gelap malam dan sejuk embun pagi.

sempat kemas rumah, meghong, kilah kain (bak kata k.ina). 2 hari penuh makna berbuka ngan family, tambah terawih kat stadium. ya Allah izinkan aku sempat dengan malam lailatulQadrMu.

dengar lagu Law Kana Bainana. teringat tyme sahur gather ramai2 kul5.30 depan tibi tengok citer ni.

puasa ni ak sangat saving sebab iftar ari2 kat masjid negeri, ni namanya rezki Allah.

aku yang x penah2 abis tilawah 1 quran, harini da abis 21 juzuk, remain tuk ari2 akhir insyaAllah sempat abis 30. kenapa selama 27 tahun aku menumpang di bumi Allah ni x penah cukup masa abis 30 juz atas kiraan aku yang hina x sempat wpon dulu masa sangat banyak nak banding sekarang tambah waktu keje lagi. satu sebab Allah izin satu lagi sebab tiap kali balik keje kul5 aku terus g masjid dari jam lepas solat asar masa aku banyak sebelum tunggu berbuka aku tadarrus dan aim dari satu surah ke surah. Allahummasolli'ala sayyidina muhammad.

sekian.












Tuesday, June 28, 2011

latih anak solat mula dari 7 tahun.

aku taw da ramai baca notes Wardina ni, saja nak pos sebab suka tgk c kecil solat. sangat bagos pada ibu2 yang sangat pentingkan hal solat, nanti esok2 ini la saham kita di akhirat.

ibu ayah harus kuat semangat latih dan tunjuk arah anak2 mula dari seawal 7 tahun.




Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....

Saturday, June 25, 2011

mymaster


TAHNIAH!

Anda Berjaya ditawarkan program pembiayaan mymaster.

20hb Allah gerakkan hati aku, bukak portal biasiswa. Free pulak arini kat opis, keje x banyak cam biasa. Dan arini jugak ari last regist. Iktibar buat aku yang selalu cincai2 belajar supaya after this put extra effort on study. Pengajaran untuk aku, noted that in master level, B- is considered FAIL. yang ak neh dengan yakin bkk tgk result, ak tanya kawan2 laen seme takut nak bkk. pastu msg cakap lega. pehal dorang cuak sgt rupa2nya..


Aku baca lanjut pasal mymaster yang da berjaman ak tunggu, x diinform kat emel, x pon anta surat, ak tanya mak aku kat kampong, katanya surat saman PTPT ada la. Ak call bahagian scholar x de yang angkat, nak kata govt da tutup baru pukul 4. Apa dorang neh meeting ke da pakat g minum2 sambil tgu jam punch out. Xde hal ak nak pk. Ak pakai alternatif lain, ak address question as much as I want via email, hopefully tomorrow ill get the feedback.


Apa yang buat ak confuse, tarikh di’extend’ sampai bila, sebab mengikut apa yang tertera sampai 14 hari. It means the date is already expired. Usaha tetap usaha pakai ijtihad hati aku, aku dcide balik puchong mtk tlg mak su malam tu jugak, teman g klinik, pakai xray yang aku buat waktu regist dulu, xde lama mana pun. Mintak doctor juz verify apa patut, buat urine test, blood pressure, n other normal procedures. Aku dah siap2 buat copies untuk maksu mtk verification saksi, principal dia dan maksu sendiri sebagai penjamin aku.


Kira malam tu jugak dalam unsettle confusion mode, I still do the expedient things that most people do in filling the govt form. Aku google mana nak dapatkan setem hasil, sebab aku memang x biasa ngan mende alah tu seme.


Esok pagi dapat reply orang KPT yang tarikh di extend till this 24th June. Kiranya masih berbaki 3 hari dari hari ni. Arini lagi sekali g puchong dengan belikan maksu apa patut, bagi telur, roti dan megi. Dia pun ada cakap bajet bulan ni abes beli baju raya anak2 dia.


21st aku half day, datang awal siapkan keja yang aku dah list down semalam. Kul12.30 aku keluar g uitm, carik lecturer untuk pengesahan. Semalam da amik initial maksu dan cop g.besar. arini cari lecturer sebagai saksi academic aku pulak. Allah mudahkan dalam sibuk, tyme aku pegi prof ada baru lepas interview. Jumpa kawan yg jgak dapat mende neh, dia kata pej hasil ade kat SA. Ak lam ati mujur die gtaw, kalu x dah ke jln duta ak arini. Die bagi hint kat mana, salah tapi tetap hint, ak tanya ety mujur c etty pon biasa pegi, rupanya bukan kat plaza masalam, plaza perangsang.


Kat c2 pon x take time sangat tros ke pos office, jam pej pos pun da nak tutup, de orang bagi aku no turn, cepat 3 no dari no aku, instead of tgu 3 angka belakang, dpt awal ckt.


Lega lepas anta tapi arini ak sacrifice solat zohor. Subhanallah. Apa pun terima kasih ya ALLAH. Engkau mudahkan perjalanan insan kerdil yang memang buta tanpa tunjuk arahMU, yang bodoh tanpa ilmuMU, yang hina tanpa kasih sayangMU.


Betapa kalu Allah x gtaw ak memang sah2 da frust kalu aku bukak tgk tarikh da tamat, lagi tambah nak marah sebab x diinform kat mana2. Biau budak tu terlepas lagi untung ko xyah taja dorang.


Bab bantuan ko amik mudah, tapi bab nak bagi budak tuh terbeban utang taw pulak ko kejar dorang dari xtaw apa2, ko promot kat dia cam haram. At last kene tanggung bunga sampai mati. Nak2 yang baru dapat keje dengan gaji 1.6 K, lepas tu ko tambah2 bunganya, kenyang ko makan riba budak2 neh.


Ko paksa dia bayar dan ugut dorang soh baya, diissue surat mahkamah ko gertak biau takut dorang tanpa tahu status mereka , masih tanam anggur kat kg. kesian pada yang miskin tambah kurang pandai. Untung kat yang kaya. Inilah bayaran dunia. Sedangkan itu tanggungjwab gomen bagi bantuan pada yang x mampu, xperlu la diperdagangkan urusan golongan ini. Kalu nak amik interest sangat pun xyah la sampai 3%.


Sebut bayaran untuk ini aku usaha kehulur hilir x kira minyak, sbb syukur ada kereta.


Kos lain consult dr. untuk medical checkup RM45. Bayar parking hotel cum plaza tuh rm2, pos office parking rm1.50, pos laju rm6, setem hasil rm30. Total rm85.


p/s: keluhan yang lama terbuku di hati.


Friday, June 24, 2011

RM5500 !


brita semasa. Shazryl didenda RM3,000, Shuib RM1,500, Rahim RM1,000

sikit sangat denda nak dibanding dengan apa yang diorang dah buat. nak2 nilai pengajaran yang boleh diambik orang ramai. macam nak bagitau orang ramai itu jenayah kecik, sape2 rasa nak buat, usah takut, jumlah mampu bayar pun. biasalah undang2 dunia, pulak ko buat against opposition.

aku ada terbaca artikel keadilandaily.

Ustaz Shamsul Bercerita-Rahim Tamby Chik Solat sunat satu rakaat.

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik melakukan solat solat satu rakaat sahaja sebelum upacara sumpah laknat berlangsung di Masjid Amru Al As Bandar Baru Sentul.

“Saya hairan, Rahim Thamby Chik apabila datang semua buat solat sunat, jam 4.15 petang. Asar tak masuk lagi tak apalah. Mungkin solat tahiyatul masjid. Tapi kenapa solat satu rakaat, takkan solat witir,” kata Ustaz Shamsul Firdaus.

Bekas Imam Masjid Bukit Damansara itu adalah ustaz yang menyerahkan buku qazaf kepada Datuk T dan menasihati mereka supaya membatalkan rancangan sumpah laknat itu.

Pada upacara itu, pelbagai kejadian ‘aneh’ berlaku sepanjang proses Datuk Eskay Abdullah membuat sumpah laknat antaranya Eskay memegang al-Quran terbalik dan lafaz kalimah syahadah kedengaran tidak tepat, malah beliau turut memakai baju kali peluru.

bagi aku bukan kejadian aneh tapi Allah nak tunjuk kat seme orang, apa jenis orang yang nak buat kesaksian nak kata fitnah yang dibuat benar dan seme orang kene percaya sebab dia berani pegang quran, solat, dah shahadah depan tok imam. sanggup dilaknat. maka yakinlah apa yang aku dedahkan adalah xde yang lagi benar melainkan yang benar belaka.

Tuesday, May 31, 2011

orang yang aku panggil 'MEK'

ni la mek dan arwah ayoh tersayang.

aku nak masuk contest ni sebab 1 nak duit yang di'offer' tapi saingan terlampau sengit. yang kedua aku terasa nak bercerita pasal mak aku. sebelum ni aku da buat n3 pasal arwah ayah, ni pasal mak aku pulok la. incik joe, blog saya x pemes sbb xde masa nak mempemeskan diri. time merekayasa ayat ni pun saya gigih menaip time lunch hour di opis.

temanya pasal ibu. aku cam makhluk2 di bumi ni jugak, mana datang anak kalau bukan dari perut ibunya. aku panggil mak aku "mek". cerita mek aku bukan macam ibu2 yang lain. kami asal susah. mek aku sekarang di kelantan.

arwah ayah aku, x suka keje ngan orang dulunya, bertuah mek dapat ayoh. ayah aku carik rezeki mulanya ngan meniaga apam balik. pagi2 subuh dah bangun. mak aku la yang membancuh tepung, buat apam, ayah akan gi anta kat kedai2 kopi. arwah atuk aku pulak akan menjaja apam tu kayuh basikal tua keliling kampung.

tu payah jerih mereka cari rezeki nak membesarkan 7 orang anak. aku waktu tu sekolah rendah. naik sekolah menengah ayah tuka pulak ke bisnes tempeyek. sampai sekarang kilang tempeyek masih ada lagi di paya rambai, jalan bayam.

mak dan ayah aku akan bangkit seawal sebelum subuh untuk bancuh tepung. dulu pekerja x seramai sekarang. mak dan ayah la susah payah cari pembeli sebab waktu tu takde pelanggan tetap. aku x boleh bayang, mungkin kalau orang biasa dah lama 'give up' tapi bukan mak ayah aku. proses nak bagi tempeyek ni rangup, sedap, cukup rasa, x mo kasik berminyak, packaging, semua makan masa.

mungkin sebelum tidur mak dan ayah aku pikir macamana nak buat bisnes tempeyek ni laku. sebab dulu kualiti sangat teruk berbanding sekarang. seingat aku waktu tu aku adik beradik balik sekolah tolong mak meneri bukan seal pakai sealer elektrik macam sekarang. kami pakai lilin kadang sampai terbakor plastik. hehee

tempeyek dulu sangat berminyak aku masih ingat waktu tu mak aku terpaksa toskan minyak setiap bungkus tempeyek yang dah dibungkus. macamana hebatnya usaha mak ayah aku, dan x cukup terima kasih aku pada diorang yang lahirkan aku, besarkan aku, sekolahkan aku, dan sampai sekarang aku jadi aku.

mak aku yang menggoreng sendiri tempeyek sampai kadang melecur terkena minyak panas, yela pakai kuali besar, kuantiti kacang yang nak digoreng tu pulak banyak. x cukup dengan tu adakalanya tempeyek ni x de la laris cam goreng pisang, ayah aku pikir pulak nak buat pisang sira, kerepek pisang untuk tampung surutnya pasaran tempeyek.

begitulah perit jerih diorang nak carik rezeki. aku memang xleh nak bayar seme tuh melainkan doa. buat mek tersayang, doanya agar mek sentiasa bahagia, xmo susah2 lagi pikir anak, biar kami pulak jaga mek. ni masa mek hidup senang.

apa pun moga ALLAH jaga kesihatan dan keselamatan ibuku, tenangkan hidupnya, bahagiakanlah dia, temanilah die di ketika sunyi, ceriakanlah hatinya di ketika dia dihimpit resah, permudahkanlah setiap urusannya, terimalah amal dan ibadatnya, sejahterakanlah dia dunia dan akhirat. amin ya rabbal 'alamin.

sesape yang rasa nak duit rm50 dan lagi skali 50 kalau menang, tanpa segan sila ke belog mohd faridzul asyraf b mat arifin

turut harus dinyatakan disini sponsor dikelola oleh tuan blog tu jugak, faridzulasyraf dan denai hati.


Saturday, May 21, 2011

beza islam dan hindus


tertarik dengan cerita raja petra beza hindu di bali dan islam di indonesia . mengapa orang islam x takut pada tuhannya dan orang hindu sangat berpegang pada kepercayaan karmanya.

The Balinese Hindus are a perfect example of good Muslims. That is what troubles me. The Balinese Hindus are what Muslims should be but are not. And I really need to find out why this is so even if it is the last thing I do.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

My wife and I spent three weeks in Bali in April this year. We were there to celebrate our 38th wedding anniversary as guests of a very good friend who allowed me to stay in his exquisite villa for free. It would have cost me USD1,100 a night otherwise.

That was after my Australian trip and just before the talk Haris Ibrahim I gave in Bangkok followed by all that drama.

What impressed me most about Bali was the honesty of the people, who are 90% or so Hindu (but very different from Malaysian Hindus). We left all our things including our cash in our room. The staff walked in and out freely and we did not feel any anxiety. In fact, our bedroom did not have any locks but just glass shutters.

I asked one Balinese girl who was giving me a two-hour massage how come the Balinese are so honest.

It is because we believe in karma, she replied.

Oh, I responded, that means whatever you do to others the same thing will happen to you (balasan yang sama).

No, she replied. Whatever you do to others ten times more will happen to you. And that includes both good and bad things.

Whenever we took a taxi the taxi driver would automatically switch on his meter. And they never took the longer route to get where we wanted to get to. It was always short cuts.

Whenever we stopped at the shopping complex to buy our groceries and stuff the taxi driver would switch off the meter and wait, however long it took. So we did not have to pay for ‘down time’.

On one occasion my friend left his Blackberry at Macdonalds. We were halfway back to the villa before he realised he had lost his Blackberry and we suspected he may have left it at Macdonalds, the last pit stop we made.

We asked the driver to turn around and go back to Macdonalds, although we did not really think that his Blackberry would still be there.

But lo and behold, it was still there. Someone had found it on the counter and had handed it to the manager. What a relief it was for my friend who could ill-afford to lose all his data.

There were many other instances regarding the honesty of the Balinese that impressed us immensely. I joked that if I did not yet have any religion and was looking for a religion I would probably become a Balinese Hindu. That’s how impressed I was.

After Bali we went over to Jakarta and suddenly it was another world altogether. Jakarta is predominantly Muslim but you did not feel safe in that city. You felt like you were constantly under siege.

“Why can’t the Muslims in Jakarta be like the Hindus of Bali?” I commented to my wife. I was so impressed with the Balinese Hindus and disgusted with the Jakarta Muslims. And it is the Muslims who cause all the commotion in Bali with the bombings and whatnot.

I would like to believe that Muslims have reduced Islam to a religion of rituals minus the commitment to the ideals of the religion. But then the Balinese are even more ritualistic than the Muslims. In fact, they appear to be constantly in prayer.

I am yet to put my finger on it. There is something about the Balinese version of Hinduism that makes them extremely honest and decent people. But what is it?

I think I am going to go back to Bali and spend some time studying the people there, in particular their religion. I need to find out what it is they are doing right and we are doing wrong.

The Balinese Hindus are a perfect example of good Muslims. That is what troubles me. The Balinese Hindus are what Muslims should be but are not. And I really need to find out why this is so even if it is the last thing I do.

islam x patut dipersalahkan, yang paling penting penganutnya yang benar2 amalkan islam dan kepercayaan pada tuhan yang Esa benar2 dalam diri individu itu yang hanya mampu abide mereka dengan agama mereka.

aku baru tengok macamana sham kamikaze berubah n dapat nur islam, masa pepagi lagi belek blog joe.


syukur alhamdulillah, Allah memilihmu untuk berada dkat di sisiNYA
about an hour ago · ·






aku jugak baru tengok lagu baru maher lam bahasa indonesia. layannn





suara fadly yang lunak merdu shahdu




lynas corp deposits money

malaysia is not safe and sound anymore. reviewed from malaysia-today.net, i requote " Lynas Corp has revealed it deposited money with Putrajaya as an indemnity for potentially dangerous residue that may result from processing its radioactive rare earths in its Pahang plant, which is now under review. "

before this i have explained this fact secara panjang lebar di sini .

tergamak pertaruh nyawa rakyat untuk kepentingan sendiri.

Thursday, May 19, 2011

propose fuel hike!


The statement came following Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Ismail Sabri Yaakob’s hint yesterday of a possible hike in the basic grade fuel price as the government desperately aims to cut its hefty subsidy bills.


Signs that the government are preparing for more subsidy cuts had been made clearer when Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin said this morning that the government could not sustain its subsidy cost.


Persoalan kenapa harga minyak sentiasa naik? What it got to do with govt subsidies and all that. I try to figure it out and I found this article on Paultan website regarding hubungkait rege minyak dan subsidies. Encik paul pon dapat mende neh dari website kerajaan.


This fact is based on Economic plan unit, PM department. This is backdated, but to get the real picture, is good to start from the beginning of the story.


According to WTI, in Oct 2004 it reached US$51 and in 2005 it went up to US$67 per barrel. It keeps increasing every year.


Sebab ape pulak asik naik, kt leh tgk dari segi ekonomi ia satu percaturan mudah untuk seme kita paham


1. The existence of a tight market due to the small margin between production (83.0 million barrels per day(bpd)) and demand (82.5 million bpd)

2. High demand for oil by China, India and the United States

3. Uncertainly of supply in some OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) countries

4. Adverse weather conditions such as Hurricane Emily in Mexico, affecting oil production

5. Speculation on oil prices.



Dan ramai orang selalu tanya kenapa kita negara pengeluar pun kene naikkan harga.


wpon kita negara pengeluar tapi harga pasaran minyak ditentukan oleh DD and SS pasaran antarabangsa.


Bukan kita yang control. Kita juga bukanlah anggota OPEC which has control over market price and these countries set the oil production level. Antara negara yang anggotai OPEC Algeria, Ecuador, Indonesia, Iran, Iraq, Kuwait, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia, UAE dan Venezuela. OPEC Basket Price adalah average of the oil price dari semua negara2 ni dan diguna untuk pantau keadaan pasaran minyak dunia.


Dan menurut sumber useconomy.about.com, OPEC price lagi murah berbanding WTI dan Brent Blend coz the oil from some of the countries have higher sulphur content and less useful for making gasoline. Compared to WTI which has low sulphur content, light-weight and excellent properties to make gasoline.


Ada pendapat kata kita pakai Brent Oil, minyak ni mahal dari OPEC dan minyak kita banyak dieksport keluar kerana berkualiti tinggi. secara logic, untung dari eksport tu sepatutnya mampu tampung sabsidi.


Kalau petroleum naik harga, harga diesel, petrol dan LPG gas memasak pon turut naik. in turn semua harga di pasaran terutama barang2 keperluan lain turut sama naik.


Menurut report tu lagi, govt memastikan harga minyak kita murah dari negara jiran adalah dengan pengecualian cukai jualan dan sediakan subsidi.


Subsidi ni mampu merendahkan kos operasi nelayan dan operator kenderaan sungai di sabah Sarawak.


Jom kita ke arithmetic process untuk proses pemahaman selanjutnya (ak dulu cita2 nak jadi cikgu matematik)


Petroleum Products Cost + Operational Costs + Margin for Distributors of Petroleum Products + Commission for Owners of Petrol Stations + Sales Tax – Subsidies = Retail Price


Subsidi dibayar kepada pengeluar dan penjual. Nilainya ditentukan oleh State of Govt finances.


Betul katanya kalau harga minyak di pasaran global naik maka akan menambah pendapatan negara pengeksport. Tapi x bijak la kalau semua kerajaan pakai untuk tampung sabsidi minyak. Tapi for short term aje .. medium term kenaikan harga ni akan juga bagi kesan pada ekonomi dunia. Yang ni ak x paham secara zahir, dah timbul persoalan kat aku pulak…emphh


Tambahan pula negara kita juga kene import untuk memenuhi keperluan domestic.. ni maksudnya negara xleh tampung keperluan rakyat jadi kene import.


Impact of subsidies on govt finance, tanpa sabsidi fiscal deficit boleh dikurangkan which in turn can reduce its borrowings. Katanya contributions by Petronas hanya cukup untuk tampung fuel subsidies.


Jadi rakyat kene terima hakikat ini :


If the rakyat and Government can share the cost of rising fuel prices, thus reducing the need for subsidies, a part of the contributions from PETRONAS can instead be directed to generate new sources of income.


Atas sebab kenaikan pasaran dunia maka kerajaan terpaksa menaikkan sabsidi dan tax to match the rise in product cost.


Khairy (si bijak) said on yesterday report, govt should not raise the oil price due to the rakyat or voters are now killing to cope with increasing food price.


He said govt should focus instead on saving management cost, increasing productivity and efficiency before cutting fuel subsidy.


Kat sini kita rujuk pada ekuiti negara yang jumlah kasarnya mampu tampung sabsidi. Selain tu banyak lagi sumber2 lain yang boleh tampung beban sabsidi, ntah mana dibazirkan pon kita x tau. Jadi sebagai rakyat marhaen memang terhimpit dengan kenaikan minyak yang menurut law of supply semua barang keperluan asas turut akan berganjak naik, tak sikit, banyak.


Only one who is really sure with proof knows.


sekian laporan audit negara. abeh la pitih tiap kali panah enjin keto! nok tubek mano tuuu? nok perabih pitih kow?

wacana perdana di kelantan yang da lama tapi sikit menjawab soal subsidy.


MLM vs pyramid!


you reap what you sow!

tamak ke aku, da dapat keje, at the meantime study, tetiba expose to business pulak. apa2 hal nak aku ceritakan kat sini, hidup ni indah kalau kita diberi peluang dan berani sahut cabaran. yang penting buang sikap malas, takut rugi, takut gagal.

kalu ada duit lebih aku nak spend on wearing braces, kalau diizin Dia la. yuran semester tuk budak yang x ditaja cam aku nih, mana nak cekau kalau x ber'uang'. apa2 pun kene carik "pitih".

lepas exam last paper aku tetiba terpukau dek peluang bisnes yang dioffer sorang kakak neh. aku mula pikirkan strategi macamana nak dapat side income. sebelum ni pon ak amik upah pricing for tender. dapat upah rm80 satu projek.

cikai je tuh. tapi penat, balik keje, kalu penat aku tido lu, then sblom subuh bangun.

bisnes MLM. sape xtaw MLM. ade orang kata mende neh salah di sisi agama sbb aniaya orang bawah la, macam2 la aku dgr, macamana pulak ngan sistem pyramid.

kes AC mizal, gege orang nyebot pasal testimoni palsu, tipu duit orang, tapi perlu ingat sistem bisnes yang dia buat perlu modal besar. kalau yang dah invest tu rugi memang dorang kene tanggung la. dare to fail what! nama lagi bisnes.

bisnes MLM ak buat ni x perlu modal, nak jadi ahli cuma perlu beli satu produk dengan harga ahli, otomatik jadik ahli. satu hal lagi, sistem neh jual barang kesihatan kecantikan yang terbukti mujarab sebab pakai bahan asli cam madu, gamat, herba, collagen, n banyak lagi nama2 saintifik yang aku x study lagi.

lepas tu sistem bisnes ni sangat la tidak menindas orang bawah. x perlu modal. ko jual barang ko dapat hasilnya. upline and downline kalu usaha berjaya. kalau kata upline malas jual barang maka x dapat la hasil pendapatan, downline rajin, die la yang kaya. xde hal,upline dok goyang kaki tetiba hasil ribu2 sbb hasil titik peluh downline die.

fit and just. sbb tu ak join. xde istilah rugi, gulung tika bagai. jadi ak mulakan misi distribute fliers kat booth d tesco yang diwakili sepupu abg ipar ak yg memang meniaga kat tesco nun. pastu sayap ak diperluas dengan bagi kat kawan2 yang keje kat company besar2. cth Muhibbah corp. ada corp ke kat blkg, haha kesahihan x kuketahui.

seterusnya, bagi kat cikgu2 sekolah diwakili kakak n makcik ak yang sememang profesionnya guru. selamat hari guru tuk mereka2!

lagi aku soh kakak aku yang memang buat bisnes dan dia memang da nampak jalan bisnes ni dari arwah ayah lagi. sejak arwah ayah pergi, die sorang yang aku rasa sangat berpotensi besar (for the time being) berbisnes. dulu pon ayah penah tanya perkembangan bisnes die. ayoh suko la tuh cik noor. sorang anak die leh ikot jejak die. soghe pon jadi laaaa

sampai sekarang dari mula ak join 11hb may baru ada 2 orang customer call. usaha nak kene gigih lagi.

pernah diketika lampau, aku mengetuk pintu di asrama pompuan sahaja (ak bukan la mak cik karipap) untuk menjual tempeyek mak aku dan pernah jugak sorang budak cantik muka licin, putih melepak menolak dengan lembut jualan aku dengan berkata "sori, takut naik jerawat". seingat aku waktu tu muka aku dah mula berjerawat. aku x kisah pun, aku berlalu dan terus mengetuk pintu2 lain. akhirnya abis sekotak Cosway aku jual tempeyek mak aku. duit tu aku guna bayar tiket balik raya.

aku jugak pernah ada kenangan manis jual tempeyek versi baru mak ayah aku yang bersaiz kecik kat ofis dan ofis2 branch during puasa tahun lepas. dan bangga dapat jual banyak dengan izin Allah.

disitu baru aku dapat rasa kemanisan berniaga. walaupun produk ni x segah nama2 top rating seperti Amway, Herbalife atau monavie, aku nampak peluang melalui rangkaian produk2 kesihatan ni. selamat maju jaya pada semua yang bersama aku. baik pembeli mahupun penjual.

ganbate ne!