Tuesday, May 31, 2011

orang yang aku panggil 'MEK'

ni la mek dan arwah ayoh tersayang.

aku nak masuk contest ni sebab 1 nak duit yang di'offer' tapi saingan terlampau sengit. yang kedua aku terasa nak bercerita pasal mak aku. sebelum ni aku da buat n3 pasal arwah ayah, ni pasal mak aku pulok la. incik joe, blog saya x pemes sbb xde masa nak mempemeskan diri. time merekayasa ayat ni pun saya gigih menaip time lunch hour di opis.

temanya pasal ibu. aku cam makhluk2 di bumi ni jugak, mana datang anak kalau bukan dari perut ibunya. aku panggil mak aku "mek". cerita mek aku bukan macam ibu2 yang lain. kami asal susah. mek aku sekarang di kelantan.

arwah ayah aku, x suka keje ngan orang dulunya, bertuah mek dapat ayoh. ayah aku carik rezeki mulanya ngan meniaga apam balik. pagi2 subuh dah bangun. mak aku la yang membancuh tepung, buat apam, ayah akan gi anta kat kedai2 kopi. arwah atuk aku pulak akan menjaja apam tu kayuh basikal tua keliling kampung.

tu payah jerih mereka cari rezeki nak membesarkan 7 orang anak. aku waktu tu sekolah rendah. naik sekolah menengah ayah tuka pulak ke bisnes tempeyek. sampai sekarang kilang tempeyek masih ada lagi di paya rambai, jalan bayam.

mak dan ayah aku akan bangkit seawal sebelum subuh untuk bancuh tepung. dulu pekerja x seramai sekarang. mak dan ayah la susah payah cari pembeli sebab waktu tu takde pelanggan tetap. aku x boleh bayang, mungkin kalau orang biasa dah lama 'give up' tapi bukan mak ayah aku. proses nak bagi tempeyek ni rangup, sedap, cukup rasa, x mo kasik berminyak, packaging, semua makan masa.

mungkin sebelum tidur mak dan ayah aku pikir macamana nak buat bisnes tempeyek ni laku. sebab dulu kualiti sangat teruk berbanding sekarang. seingat aku waktu tu aku adik beradik balik sekolah tolong mak meneri bukan seal pakai sealer elektrik macam sekarang. kami pakai lilin kadang sampai terbakor plastik. hehee

tempeyek dulu sangat berminyak aku masih ingat waktu tu mak aku terpaksa toskan minyak setiap bungkus tempeyek yang dah dibungkus. macamana hebatnya usaha mak ayah aku, dan x cukup terima kasih aku pada diorang yang lahirkan aku, besarkan aku, sekolahkan aku, dan sampai sekarang aku jadi aku.

mak aku yang menggoreng sendiri tempeyek sampai kadang melecur terkena minyak panas, yela pakai kuali besar, kuantiti kacang yang nak digoreng tu pulak banyak. x cukup dengan tu adakalanya tempeyek ni x de la laris cam goreng pisang, ayah aku pikir pulak nak buat pisang sira, kerepek pisang untuk tampung surutnya pasaran tempeyek.

begitulah perit jerih diorang nak carik rezeki. aku memang xleh nak bayar seme tuh melainkan doa. buat mek tersayang, doanya agar mek sentiasa bahagia, xmo susah2 lagi pikir anak, biar kami pulak jaga mek. ni masa mek hidup senang.

apa pun moga ALLAH jaga kesihatan dan keselamatan ibuku, tenangkan hidupnya, bahagiakanlah dia, temanilah die di ketika sunyi, ceriakanlah hatinya di ketika dia dihimpit resah, permudahkanlah setiap urusannya, terimalah amal dan ibadatnya, sejahterakanlah dia dunia dan akhirat. amin ya rabbal 'alamin.

sesape yang rasa nak duit rm50 dan lagi skali 50 kalau menang, tanpa segan sila ke belog mohd faridzul asyraf b mat arifin

turut harus dinyatakan disini sponsor dikelola oleh tuan blog tu jugak, faridzulasyraf dan denai hati.


Saturday, May 21, 2011

beza islam dan hindus


tertarik dengan cerita raja petra beza hindu di bali dan islam di indonesia . mengapa orang islam x takut pada tuhannya dan orang hindu sangat berpegang pada kepercayaan karmanya.

The Balinese Hindus are a perfect example of good Muslims. That is what troubles me. The Balinese Hindus are what Muslims should be but are not. And I really need to find out why this is so even if it is the last thing I do.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

My wife and I spent three weeks in Bali in April this year. We were there to celebrate our 38th wedding anniversary as guests of a very good friend who allowed me to stay in his exquisite villa for free. It would have cost me USD1,100 a night otherwise.

That was after my Australian trip and just before the talk Haris Ibrahim I gave in Bangkok followed by all that drama.

What impressed me most about Bali was the honesty of the people, who are 90% or so Hindu (but very different from Malaysian Hindus). We left all our things including our cash in our room. The staff walked in and out freely and we did not feel any anxiety. In fact, our bedroom did not have any locks but just glass shutters.

I asked one Balinese girl who was giving me a two-hour massage how come the Balinese are so honest.

It is because we believe in karma, she replied.

Oh, I responded, that means whatever you do to others the same thing will happen to you (balasan yang sama).

No, she replied. Whatever you do to others ten times more will happen to you. And that includes both good and bad things.

Whenever we took a taxi the taxi driver would automatically switch on his meter. And they never took the longer route to get where we wanted to get to. It was always short cuts.

Whenever we stopped at the shopping complex to buy our groceries and stuff the taxi driver would switch off the meter and wait, however long it took. So we did not have to pay for ‘down time’.

On one occasion my friend left his Blackberry at Macdonalds. We were halfway back to the villa before he realised he had lost his Blackberry and we suspected he may have left it at Macdonalds, the last pit stop we made.

We asked the driver to turn around and go back to Macdonalds, although we did not really think that his Blackberry would still be there.

But lo and behold, it was still there. Someone had found it on the counter and had handed it to the manager. What a relief it was for my friend who could ill-afford to lose all his data.

There were many other instances regarding the honesty of the Balinese that impressed us immensely. I joked that if I did not yet have any religion and was looking for a religion I would probably become a Balinese Hindu. That’s how impressed I was.

After Bali we went over to Jakarta and suddenly it was another world altogether. Jakarta is predominantly Muslim but you did not feel safe in that city. You felt like you were constantly under siege.

“Why can’t the Muslims in Jakarta be like the Hindus of Bali?” I commented to my wife. I was so impressed with the Balinese Hindus and disgusted with the Jakarta Muslims. And it is the Muslims who cause all the commotion in Bali with the bombings and whatnot.

I would like to believe that Muslims have reduced Islam to a religion of rituals minus the commitment to the ideals of the religion. But then the Balinese are even more ritualistic than the Muslims. In fact, they appear to be constantly in prayer.

I am yet to put my finger on it. There is something about the Balinese version of Hinduism that makes them extremely honest and decent people. But what is it?

I think I am going to go back to Bali and spend some time studying the people there, in particular their religion. I need to find out what it is they are doing right and we are doing wrong.

The Balinese Hindus are a perfect example of good Muslims. That is what troubles me. The Balinese Hindus are what Muslims should be but are not. And I really need to find out why this is so even if it is the last thing I do.

islam x patut dipersalahkan, yang paling penting penganutnya yang benar2 amalkan islam dan kepercayaan pada tuhan yang Esa benar2 dalam diri individu itu yang hanya mampu abide mereka dengan agama mereka.

aku baru tengok macamana sham kamikaze berubah n dapat nur islam, masa pepagi lagi belek blog joe.


syukur alhamdulillah, Allah memilihmu untuk berada dkat di sisiNYA
about an hour ago · ·






aku jugak baru tengok lagu baru maher lam bahasa indonesia. layannn





suara fadly yang lunak merdu shahdu




lynas corp deposits money

malaysia is not safe and sound anymore. reviewed from malaysia-today.net, i requote " Lynas Corp has revealed it deposited money with Putrajaya as an indemnity for potentially dangerous residue that may result from processing its radioactive rare earths in its Pahang plant, which is now under review. "

before this i have explained this fact secara panjang lebar di sini .

tergamak pertaruh nyawa rakyat untuk kepentingan sendiri.

Thursday, May 19, 2011

propose fuel hike!


The statement came following Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Ismail Sabri Yaakob’s hint yesterday of a possible hike in the basic grade fuel price as the government desperately aims to cut its hefty subsidy bills.


Signs that the government are preparing for more subsidy cuts had been made clearer when Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin said this morning that the government could not sustain its subsidy cost.


Persoalan kenapa harga minyak sentiasa naik? What it got to do with govt subsidies and all that. I try to figure it out and I found this article on Paultan website regarding hubungkait rege minyak dan subsidies. Encik paul pon dapat mende neh dari website kerajaan.


This fact is based on Economic plan unit, PM department. This is backdated, but to get the real picture, is good to start from the beginning of the story.


According to WTI, in Oct 2004 it reached US$51 and in 2005 it went up to US$67 per barrel. It keeps increasing every year.


Sebab ape pulak asik naik, kt leh tgk dari segi ekonomi ia satu percaturan mudah untuk seme kita paham


1. The existence of a tight market due to the small margin between production (83.0 million barrels per day(bpd)) and demand (82.5 million bpd)

2. High demand for oil by China, India and the United States

3. Uncertainly of supply in some OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) countries

4. Adverse weather conditions such as Hurricane Emily in Mexico, affecting oil production

5. Speculation on oil prices.



Dan ramai orang selalu tanya kenapa kita negara pengeluar pun kene naikkan harga.


wpon kita negara pengeluar tapi harga pasaran minyak ditentukan oleh DD and SS pasaran antarabangsa.


Bukan kita yang control. Kita juga bukanlah anggota OPEC which has control over market price and these countries set the oil production level. Antara negara yang anggotai OPEC Algeria, Ecuador, Indonesia, Iran, Iraq, Kuwait, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia, UAE dan Venezuela. OPEC Basket Price adalah average of the oil price dari semua negara2 ni dan diguna untuk pantau keadaan pasaran minyak dunia.


Dan menurut sumber useconomy.about.com, OPEC price lagi murah berbanding WTI dan Brent Blend coz the oil from some of the countries have higher sulphur content and less useful for making gasoline. Compared to WTI which has low sulphur content, light-weight and excellent properties to make gasoline.


Ada pendapat kata kita pakai Brent Oil, minyak ni mahal dari OPEC dan minyak kita banyak dieksport keluar kerana berkualiti tinggi. secara logic, untung dari eksport tu sepatutnya mampu tampung sabsidi.


Kalau petroleum naik harga, harga diesel, petrol dan LPG gas memasak pon turut naik. in turn semua harga di pasaran terutama barang2 keperluan lain turut sama naik.


Menurut report tu lagi, govt memastikan harga minyak kita murah dari negara jiran adalah dengan pengecualian cukai jualan dan sediakan subsidi.


Subsidi ni mampu merendahkan kos operasi nelayan dan operator kenderaan sungai di sabah Sarawak.


Jom kita ke arithmetic process untuk proses pemahaman selanjutnya (ak dulu cita2 nak jadi cikgu matematik)


Petroleum Products Cost + Operational Costs + Margin for Distributors of Petroleum Products + Commission for Owners of Petrol Stations + Sales Tax – Subsidies = Retail Price


Subsidi dibayar kepada pengeluar dan penjual. Nilainya ditentukan oleh State of Govt finances.


Betul katanya kalau harga minyak di pasaran global naik maka akan menambah pendapatan negara pengeksport. Tapi x bijak la kalau semua kerajaan pakai untuk tampung sabsidi minyak. Tapi for short term aje .. medium term kenaikan harga ni akan juga bagi kesan pada ekonomi dunia. Yang ni ak x paham secara zahir, dah timbul persoalan kat aku pulak…emphh


Tambahan pula negara kita juga kene import untuk memenuhi keperluan domestic.. ni maksudnya negara xleh tampung keperluan rakyat jadi kene import.


Impact of subsidies on govt finance, tanpa sabsidi fiscal deficit boleh dikurangkan which in turn can reduce its borrowings. Katanya contributions by Petronas hanya cukup untuk tampung fuel subsidies.


Jadi rakyat kene terima hakikat ini :


If the rakyat and Government can share the cost of rising fuel prices, thus reducing the need for subsidies, a part of the contributions from PETRONAS can instead be directed to generate new sources of income.


Atas sebab kenaikan pasaran dunia maka kerajaan terpaksa menaikkan sabsidi dan tax to match the rise in product cost.


Khairy (si bijak) said on yesterday report, govt should not raise the oil price due to the rakyat or voters are now killing to cope with increasing food price.


He said govt should focus instead on saving management cost, increasing productivity and efficiency before cutting fuel subsidy.


Kat sini kita rujuk pada ekuiti negara yang jumlah kasarnya mampu tampung sabsidi. Selain tu banyak lagi sumber2 lain yang boleh tampung beban sabsidi, ntah mana dibazirkan pon kita x tau. Jadi sebagai rakyat marhaen memang terhimpit dengan kenaikan minyak yang menurut law of supply semua barang keperluan asas turut akan berganjak naik, tak sikit, banyak.


Only one who is really sure with proof knows.


sekian laporan audit negara. abeh la pitih tiap kali panah enjin keto! nok tubek mano tuuu? nok perabih pitih kow?

wacana perdana di kelantan yang da lama tapi sikit menjawab soal subsidy.


MLM vs pyramid!


you reap what you sow!

tamak ke aku, da dapat keje, at the meantime study, tetiba expose to business pulak. apa2 hal nak aku ceritakan kat sini, hidup ni indah kalau kita diberi peluang dan berani sahut cabaran. yang penting buang sikap malas, takut rugi, takut gagal.

kalu ada duit lebih aku nak spend on wearing braces, kalau diizin Dia la. yuran semester tuk budak yang x ditaja cam aku nih, mana nak cekau kalau x ber'uang'. apa2 pun kene carik "pitih".

lepas exam last paper aku tetiba terpukau dek peluang bisnes yang dioffer sorang kakak neh. aku mula pikirkan strategi macamana nak dapat side income. sebelum ni pon ak amik upah pricing for tender. dapat upah rm80 satu projek.

cikai je tuh. tapi penat, balik keje, kalu penat aku tido lu, then sblom subuh bangun.

bisnes MLM. sape xtaw MLM. ade orang kata mende neh salah di sisi agama sbb aniaya orang bawah la, macam2 la aku dgr, macamana pulak ngan sistem pyramid.

kes AC mizal, gege orang nyebot pasal testimoni palsu, tipu duit orang, tapi perlu ingat sistem bisnes yang dia buat perlu modal besar. kalau yang dah invest tu rugi memang dorang kene tanggung la. dare to fail what! nama lagi bisnes.

bisnes MLM ak buat ni x perlu modal, nak jadi ahli cuma perlu beli satu produk dengan harga ahli, otomatik jadik ahli. satu hal lagi, sistem neh jual barang kesihatan kecantikan yang terbukti mujarab sebab pakai bahan asli cam madu, gamat, herba, collagen, n banyak lagi nama2 saintifik yang aku x study lagi.

lepas tu sistem bisnes ni sangat la tidak menindas orang bawah. x perlu modal. ko jual barang ko dapat hasilnya. upline and downline kalu usaha berjaya. kalau kata upline malas jual barang maka x dapat la hasil pendapatan, downline rajin, die la yang kaya. xde hal,upline dok goyang kaki tetiba hasil ribu2 sbb hasil titik peluh downline die.

fit and just. sbb tu ak join. xde istilah rugi, gulung tika bagai. jadi ak mulakan misi distribute fliers kat booth d tesco yang diwakili sepupu abg ipar ak yg memang meniaga kat tesco nun. pastu sayap ak diperluas dengan bagi kat kawan2 yang keje kat company besar2. cth Muhibbah corp. ada corp ke kat blkg, haha kesahihan x kuketahui.

seterusnya, bagi kat cikgu2 sekolah diwakili kakak n makcik ak yang sememang profesionnya guru. selamat hari guru tuk mereka2!

lagi aku soh kakak aku yang memang buat bisnes dan dia memang da nampak jalan bisnes ni dari arwah ayah lagi. sejak arwah ayah pergi, die sorang yang aku rasa sangat berpotensi besar (for the time being) berbisnes. dulu pon ayah penah tanya perkembangan bisnes die. ayoh suko la tuh cik noor. sorang anak die leh ikot jejak die. soghe pon jadi laaaa

sampai sekarang dari mula ak join 11hb may baru ada 2 orang customer call. usaha nak kene gigih lagi.

pernah diketika lampau, aku mengetuk pintu di asrama pompuan sahaja (ak bukan la mak cik karipap) untuk menjual tempeyek mak aku dan pernah jugak sorang budak cantik muka licin, putih melepak menolak dengan lembut jualan aku dengan berkata "sori, takut naik jerawat". seingat aku waktu tu muka aku dah mula berjerawat. aku x kisah pun, aku berlalu dan terus mengetuk pintu2 lain. akhirnya abis sekotak Cosway aku jual tempeyek mak aku. duit tu aku guna bayar tiket balik raya.

aku jugak pernah ada kenangan manis jual tempeyek versi baru mak ayah aku yang bersaiz kecik kat ofis dan ofis2 branch during puasa tahun lepas. dan bangga dapat jual banyak dengan izin Allah.

disitu baru aku dapat rasa kemanisan berniaga. walaupun produk ni x segah nama2 top rating seperti Amway, Herbalife atau monavie, aku nampak peluang melalui rangkaian produk2 kesihatan ni. selamat maju jaya pada semua yang bersama aku. baik pembeli mahupun penjual.

ganbate ne!

Wednesday, May 18, 2011

Ambil beratlah dengan sembahyang!


salam umat Muhammad SAW!

this is a reminder for myself. have u ever wondered why your life is uneasy, anxious, messy, full of stress, painful, and sometimes you come across to the situation that provoke total despair.

the only solution for all mistake, all problem, and all burden is get close to HIM


Ya Allah ku bersimpuh di depan gerbang rububiyah-Mu, berlindung di gerbang WahdaniyyahMu.


Dialah pemberi kesegaran, pemberi kesihatan, dan yang maha mencukupi.


Dia pencipta, pemberi rezeki, yang memberi hidup dan yang kuasa mematikan


“Ya Allah, kami berlindung dari rasa susah hati dan sedih, sikap lemah dan malas, bakhil, pengecut, tekanan hutang dan kejahatan orang2 yang jahat.”


Bagi generasi umat manusia yang sedang banyak menghidap penyakit kejiwaan seperti masa ini, hendaklah rajin mendatangi masjid, merapatkan keningnya di atas lantai tempat sujud


Jika anda diliputi ketakutan, dihimpit sedih, dicekik risau, segeralah bangkit untuk sembahyang nescaya jiwa akan kembali tenang. Sembahyang merupakan penyejuk hati dan penyebab bahagia bagi Rasul.


Jangan berdukacita sebab ada al-Quran, ada doa, ada sembahyang, ada sedekah, ada perbuatan baik dan ada amalan yang memberi manfaat.


Jangan berdukacita dan jangan sekali2 menyerah kepada kesedihan dan tidak melakukan sebarang kegiatan.


Sembahyanglah … bertasbihlah… bacalah… menulislah…bekerjalah…terimalah tamu…merenunglah…


Allah berfirman ertinya:


Dan Tuhan kamu berfirman” ‘ Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan Kamu.” (Surah Al-Mukmin:60)


Jalan2 merintis kembara Allah


Hadis kudsi :


"Barangsiapa buat 10 kebaikan, Aku akan balas 10 x ganda bahkan lebih, barangsiapa yang buat nista akan menerima balasan setimpal atau Aku ampunkan dia, siapa yang menuju padaku sejengkal, aku maju padanya sehasta, siapa mendekatkan diri padaKu sehasta, Aku dekat sedepa, siapa datang padaKu berjalan, Aku datang padanya berlari, barangsiapa mengadap Daku dengan dosa sepenuh lembah bumi tapi dia tidak menyekutukanKu dengan sebarang sesuatu apa pun maka Aku sambut dengan sebanyak dosanya itu."


maha suci Allah pentadbir, pemilik dunia akhirat.


referring to the hadis kudsi quoted above, it pictures how amazing Allah's love towards His creatures,notwithstanding your full of sins. this is the beauty of God. so, remember that you're not alone when you are in burden of trouble, all you need to do is repent and full submit to only HIM.


courtesy of LA TAHZAN.