Saturday, January 31, 2009

selamat petang!!

dah xder keje sgt leni...nak melalot ajer...x leh tumpu buat keje, so aku pon meringankan otot jari ni, taip pape yg bleh ditaip... hahakk

tgh tgu asar...psni nak turun bli makan malam...de problem kit ngan post 'wasiat Rasul' tadi..punyer le intersted aku nak post, tup2 server plak slow...so hajat 2 terkandas d tgh jalan...ni jele aku mampu buat...sob sob...len kali kiter try lai...niat murni kiter 2...insyaALLAH..

haper aku nak bebel kat cni...arini aku x makan haper, jz roti n tuna...kakak aku msg tadi, dier kater die ngah layan makan budu n ikan goreng, aku reply kater klu makan nasik ngan budu merah, layan ngan ikan bakar n pucuk betik, perghhh..x hengat dunia makan...ni ler ktorng, kalu mak masak bese cam 2 pon lai syokk...lidah pantai timor katakan, x sah xder budu sambal...mende 2 ler pemangkin selera sebenaqnyer....

azan dah nak bunyik, aku cau lu....prut pon dah menyanyi, yela arini sehari jumper roti jer, maner x kebulur prut yg bese ngan nasik ni....huhu...maka menyanyi lagu ihsan le dier mintak nasikk...kui kui

lalala...pe yg buat aku hepi dah lamer aku tgu kakak aku add aku akhirnyer baru dapat mesej sesaat tadi....dier add gue...bertuah nyer kakak...p bese le bz woman.....k slamat menunaikan solat asar bagi wilayah persekutuan n kawasan2 yg sewak2 dgnnyeerrrr.....

wasiat Rasul Allah



Rasulullah s. a. w. bersabda,"SAMPAIKANLAH PESANKU WALAUPUN SEPOTONG
AYAT.."



Ibnu Abbas meriwayatkan, bahawa Ali Abu Talib berkata: "Pada hari perkahwinan dengan Fatimah Rasulullah saw bersabda kepadaku, mengutarakan tiga belas wasiat khusus untukku:"

1. Wahai Ali, takutilah engkau daripada memasuki tempat mandi (hammam) tanpa memakai kain separas pinggang. Bahawasanya barang siapa memasuki tempat mandi tanpa kain separas pinggang, maka dia mendapat laknat (mal'un).

2. Wahai Ali, janganlah engkau ‘memakai cincin di jari telunjuk dan di jari tengah'. Sesungguhnya itu adalah apa yang dilakukan oleh kaum Lut.


3. Wahai Ali, sesungguhnya Allah mengagumi hamba-Nya yang melafazkan istighfar: "Rabighfirli fainnahu la yaghfirul-zunuba illa Anta" ( Tuhanku, ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang mengampunkan dosa melainkan Engkau). Allah lalu berfirman: "Hai malaikat-Ku, sesungguhnya hamba-Ku ini mengetahui bahawasanya tiada yang mengampunkan dosa melainkan Aku. Hai malaikat-Ku: Jadilah saksi, bahawasanya aku telah mengampuni dia".


4. Wahai Ali, takutilah engkau daripada berdusta. Bahawasanya berdusta itu menghitamkan muka
dan disuratkan oleh Allah sebagai kazzab (pendusta). Dan, bahawasanya benar itu memutihkan muka dan disuratkan oleh Allah sebagai sadiq. Ketahuilah engkau, bahawasanya sidq (benar) itu berkat dan kizb (dusta) itu celaka.

5. Wahai Ali, peliharalah diri engkau daripada mengumpat dan mengadu-dumba. Bahawasanya orang berbuat demikian itu diwajibkan ke atasnya seksaan kubur dan menjadi penghalang kepadanya di pintu syurga.

6. Wahai Ali, janganlah engkau bersumpah dengan nama Allah, sama ada dusta atau benar, kecuali dalam keadaan darurat, dan janganlah jadikan Allah permainan sumpah engkau. Sesungguhnya Allah tidak menyucikan dan tidak mengasihani orang yang bersumpah dusta dengan nama-Nya.

7. Wahai Ali, janganlah engkau mencita-citakan rezeki untuk hari esok. Bahawasanya Allah mendatangkan rezeki engkau setiap hari.


8. Wahai Ali, takutilah engkau daripada berbantah-bantah dan berkelahi dengan maki-hamun dan sumpah-seranah. Bahawasanya perbuatan itu pada awalnya jahil dan pada akhirnya penyesalan.

9. Wahai Ali, sentiasalah engkau bersugi dan mencolek (mencungkil) gigi. Bahawasanya bersugi itu menyucikan mulut, mencerahkan mata dan diredai Allah, manakala mencolek gigi itu dikasihi malaikat kerana malaikat amat tidak senang dengan bau mulut.

10. Wahai Ali, janganlah engkau melayani rasa marah.Apabila timbul rasa marah, duduklah engkau dan fikirkanlah mengenai kekuasaan dan kesabaran Allah Taala ke atas hamba-Nya. Pertahankah diri engkau daripada dikuasai kemarahan dan kembalilah engkau kepada kesabaran.


11. Wahai Ali, perhitungkanlah (tahassub) kurniaan Allah yang telah engkau nafkahkan untuk diri engkau dan keluarga engkau, nescaya engkau peroleh peruntukan daripada Allah.


12. Wahai Ali, apa yang engkau benci pada diri engkau, maka engkau bencikan juga pada diri
saudara engkau dan apa yang engkau kasih pada diri engkau maka engkau kasihkan juga pada diri saudara engkau, yakni engkau hendaklah berlaku adil dalam memberi hukuman. Dengan itu, engkau dikasihi seluruh isi langit dan bumi.

13. Wahai Ali, perbaikkanlah perhubungan di antara penduduk (jiran sekampung dan antara ahli rumah engkau. Hiduplah dengan mereka sekaliannya dengan rasa persahabatan dan kekeluargaannescaya disuratkan darjat yang tinggi bagi engkau.

Islam pada awalnya asing dan akan kembali terasing, maka berbahagialah kiranya bagi yang terasing.


wasiat Allah



aku nak post mender ni dari smalam lai, skang baru sempat...

dah ptg pon, p redup jer kat luar..ujan lebat dari semalam..syukur pada AlLah kerna turunkan ujan stelah lamer bumi ni x dibasahi air...nikmat gak 2..

tido sampai x hingat tadi...p awal gak r bangun sbb manyak lai koje den nak kena settle..

renungan sebagai menghisab diri:

10 wasiat Allah taala kepada Rasul Allah MUhammad S.A.W ....peace be upon him. ni summarize yg aku dah buat tuk korang senang paham .... antaranya :

1. jangan engkau gantung hatimu pada dunia kerana Aku tidak jadikannye untuk mu

2. jadikan cintamu kepada Ku kerna tempat kembalimu adalah pada Ku


3. bersungguh2 lah engkau mencari syurga


4. putuskan harapan dari makhluk kerana tiada kuasa di tangan mereka


5. rajinlah solat tahajud kerana pertolongan i2 bersama Qiamullail



ni di wasiatkan dari Allah pada RasulNya ketika malam diisrakkan sampai ke langit. sabda rasulullah S.A.W ( dipetik dari website: tazkirah)

New look

what do u think wit my new look??

hehe, baru jer tukar, look childish, but for me comell..

yg penting der warna ijau..haha...akhirnyer jumper gak kaler nih...kat frenster dah der katak, kat cni gua x nak dah ltak minatang 2 lai, kang lekat badi plak ...huk huk

aku dah buang seme widget, malas nk ltak lai dah, menyemak jer, kat org len nyer der shoutbox, i pod bagai, aku nyer kosong jerk, follower aku pon org terten2 jer...xper len kali kiter update, nak ltak lagu len plak, asyik heartless jerk, boring kater k.ngah...xper der lagu baru..

p der gak slack kat layout baru ni, pe dier? emph kaler font n size xleh nak ubah, huhu...sedih tul mujur sempat buat wish kat nawal guner kaler pink...

ala dah nak sgt ijau, amikkkk.....

Friday, January 30, 2009

wishes to nawal , click play !

get well soon !



ni anak sedara aku yg ker baper ntah, ramai sgt...p yg paling latest la..time Ym ngan mama dier semalam dapat tau nawal x chat, demam selsema.. cian tul..kat cni mak uda dedicate this wish n prayer to u, dear little sweet baby ... kat atas 2 gambar dier dah der gigi 2 batang kat bawah ..huhu...hope u get well soon...luv u mmuahhh



Thesis 2




9.15 am : sampai studio dalam keadaan tercungap2, tahan penat jalan kaki, dari hostel ke kuliyah amik mase 15 min, approx la...yg buat x tahan sbb jalan laju, klu tadi der lumba jalan kaki, 4 sure aku yg menang, tep2 ari..huhu

sesampai jer ckit jer makhluk, upanya x start pon lai, sir pon x nampak batang idong lai

11 am : smlam der emel supervisor sorang ni, then dier reply kater dier free kul 11, sampai kat bilik dier 11.15

Dr.Preece : how r u?

aku: great!! ( yela lepas bercuti , hehe )

Dr. P : so what?? ayat dier x abih aku dah potong

aku : (dalam ati soh aku menyanyi ker, hehe..shajer jer). i wanna show u my work...

Dr.P : what's ur progress?

aku : wat kuar 2nd proposal aku yg baru siap print smalam. this is it

Dr.P : mphh, sambil belek n bacer

aku : what's ur comment on that ( tanyer aku lpas dier abih bacer n mengeloh)

Dr.P : what do u mean by this ( sambil tunjok table TI ) M'sia is found as highly corrupted, in real contracting business, those countries ( in the table ) are not really clean, they juz perceive to b clean...if the M'sia wants to deal abroad then they come to Belgium as per say claimed to b the cleanest, how u would say?
aku : i grab those info to depict the real phenomena, that our country soon to b the worst if we're x trying to avoid from being convicted.

Dr.P : ok, but i cant c the correlation between this wit wat ur gonna do in ur thesis
aku : dalam ati omputih sorang ni x paham agaknyer...lpas aku xplain dier nak tgk balik aku nyer 1st proposal..carik2 mujur bawak...upanya die nak kaitkan ngan topic lamer aku

aku: i forgot to say, ive changed my point ( hehe salah aku gak x gtau awal2, yeler aku hajat nak tunjok hasil chap 2 jer, karang baru nak xplain pasai ni

Dr.P : why ? i completely agree wit ur previous one

aku : dalam ati ( aik, mamat ni, ari 2 dier kata, x setuju, xder strong point la haper, maka aku lontarkan per spatut dier tau tp x ingat )

aku : i've came across that thing b4, like what did u say in our last meeting, if im stick to that, i cant c the outcome of my final conclusion, n now im gonna focus on code of ethics....

bla bla bla....abih discus, dier agree plak ngan aku nyer proposal lpas, dulu kater len, skang len, p aku dah diskas n detail it up...skang dah nampak kit

upanyer dier interested ngan marketing dalam islam yg dier ngah dok research skang so terpanggil la kot u carik lai pasai ni, kirenyer proposal aku passsssssss

hehe, last conversation

dr.P : im happy, what do u feel?

aku : no, im not....dgn muker sugul menandakan manyak lai keje aku pasni

dier kater aku bleh buat mende ni without interview, p klu nak buat lai elok, conclusion, buat...

pasai tajuk aku dah further discuss then dier elaborate pasai outcome, lpas aku kater im x clear, who am i to determine that this code will b authorized ( tuk contractor la, coz professional dah der code sendirik), haha dier gelak, smpai merah2 muker, aku x sengih pon....siap buat muker heran....sian lak kat dier gelak sorang2...p aku memang dalam mood keje pon..huhu

aku dah paham ler ckit....so keje aku carik info pasal islamic code of ethics, code of professional ethics, amik top 10 contractor's firm n identify the existense of this code, how bout the implementation, pas 2 kaitkan 2 mende ni, n persoalan adakah dgn kewujudan code ini lead 2 less involvement in these illegal activities, or graft.

tadi dr.p bagi aku tgk new's report arini pasal Qs convicted to graft case...the sun...mphh thanx alot...for making clear all the mess...ckp pasal mess dier kata aku nyer chap 2 yg dah siap kene re-write coz its too messy...huh...

takpa2 aku mai lai next week, tunjok kat hang biaq hang puah ati n terbeliak mata...aku der nak p jumpa Qs next week, 2 pon atas persetujuan drebar la plak...Cuna...huhu...

12.15 am : p submit asemen kat ofis, amik cop

12.15 am : at the meantime, jumper amri, dier bagi akal yg bernas lai berguna, timacih

12.16 am : p amik slip sort org, salin kat lab ( idea amri )....siap dalam half an hour p anta....usai saja tugas gue tuk arini dgn bantuan Allah..Alhamdulillah...

1.15 pm : terkedek2 jalan, balik ikut hafsa....p bli nasik n teh ais...bli roti n tuna, dah lamer aim nk mkan...n sesachet kopi nak try je pon...jenama kopiko, amik sbb murah...n baru aku notis kat shop hafsa lai murah dari halimah, so pasni klu nak bli pape rajin2 la singgah kat c2...emphhh dah lamer aku x menapak kat hafsa nie, asik2 halimah, mayam jer...asma' pon dah x best...cafe hafsa wpon xder paper p makanan murah n sedap...


dah panjang gua membebel, wa cau lu...mesti korang nyampah lelamer bacer ni kannn, sajo jeni, ptang2 cani, after class lak 2, aku mengodem la pe patut...kat luar saner ujan lebat, best jer ptg ni...redup n sejok ... layannn



Renungan bersama

sajak ni, aku dgr dalam Ikim..dah byk kali dgr, amati btul2 baru trase yg stiap bait 2 got the very meaningful advice tuk kiter sbagai hamba Allah...kenal akan hakikat lahir, hidup dan mati....

pada korang yg x suker sgt bacer sajak, plz read louder n buat2 la suara cam korang bacer sajak time skolah2 lu...x pon baca buat suara org indon, cam dian sastro ker, shaper ker...

aku x sempat nak record seme, coz tep kali dgr, si pembacer 2 dah dok tgh2, so pe yg sempat setelah 3 kali record.. cam kek bawah nie...samer2 ler kiter renungkan & kenali saper diri ini

.........................................,
.........................................,
Menyahut Seru,
menerima panggilan,
sujud pada kebesaran,
lahir, hidup dan mati,
adalah lagu2 nisbi dalam edaran,

bersama kelahiran,
bersama kehidupan,
bersama kematian,
dan manusia kehilangan,
kerana demikianlah,

Satu ketibaan yang menggemparkan,
yang membimbangkan,
yang menggembirakan,
pun jua dalam kematian,
manusia punya berupa2 paling ketara,

kematian adalah milik kejadian,
adalah milik kewujudan,
yang tak punya masa terpisah,
dan ruang terluang,
yang saat ke saat,
paling hampir dan berakhir,

kematian adalah kemestian,
adalah milik kejadian,
bila sampai waktunya,
yang tak akan terungkapkan,
bahawa baru tadi aku mati,

tidak usah ditangisi,
aku hidup kini,
mahu sujud kini,
mahu sujud kini,
mahu sujud pada Ilahi,

pun jua kematian adalah hakikat kejadian,
kerana demikianlah,
waktu-waktunya kedengaran,
hari-hari yang begitu berlalu.

sajak : A.Aziz Deraman ( 25 Jun 1978)

Thursday, January 29, 2009

Thesis

im running doin my thesis, baru chap 2 jer pon p prasaan sendirik pueh ati coz dah nampak per fokus sebenar, in other words, i can see my focus of point...

comment aku : bleh dikatakan bek progress nyer .. my topic regarding corruption in construction
my focus of point : will be the code of professional ethics in construction industry,
will it be the best correct measure to curb this problem?

my research sample : will be consultants and contractors and im gonna do an interview.

doa2 la dipermudahkan segala proses study n research gue...insyAALLAH sok nk p consult ngan my supervisor Dr.Preece..comment dier ...

First meeting : ok

Second meeting : u need to search n find ur focus point ... i agree wit ur topic but u need 2 have the best outcome for ur final conclusion. next meeting i wanna c ur complete chap...

Third meeting : is gonna b tomorrow..wait n c...

RABBI YASSIR WALA TU'ASSIR...AMINNN

Micheal Heart




aku bukan nak gtau pasai mamat ni p aku dapat his dedicated song for Palestinians from my kakak aku, tgk lyric pon containt full of message ...

sempena namenyer dia memang punyer hati ( yg baik) bawah ni der ckit pasai lagu mamat ni..yg dapat sambutan cam goreng pisang panas, pas 2 plak, siap buat donation u tabung bantuan org2 kat saner...



caya la lu, beb !!! good job..

It has been, and continues to be, played on radio stations and television channels in several countries, and it was chanted in demonstrations and rallies all over the globe, with several available online. It has been translated into a dozen languages and subtitled on numerous clips.

More than 100 new clips have been made with "We will not go down" by people all over the world, and thousands of websites have uploaded the clip and posted the lyrics. Many people have written to confirm they had donated to UNRWA, as requested by the artist after download of the song for free.

Most importantly, "We will not go down" has reached people in Gaza, who took advantage of rare moments of electricity access to send Michael emails full of touching and inspiring messages, describing their feelings of hope and determination when hearing the song. ( so touching, at least bagi courage n hope tuk dorang )...

Michael Heart has received numerous media requests for interviews the world over; the ones he has given will be posted on his website as they get published.


WE WILL NOT GO DOWN

(Composed by Michael Heart)

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

makan 2



semalam aku cuti lai, ni pon baru arini leh update site aku...ntah haper2 p dah namernyer aim so cecaner pon kene ikhtiar buat gak iaitu nak report pasai makan lai...muahaha..suker tol ..

p shopping stok mkan smalam.. kat tesco n UO..haper den bli tentulah makanan...untuk the rest of my semester d prantauan ni..aku ni jenih pemakan cam org len gak..stok ni mostly for bekfest coz for sure aku nyer makanan ruji nasikk..

hehe kek atas 2 kalu a.ipar n kakak aku kat penang prasan der makanan fav aka jajan a.muhizam..hehe den dah tercapai nak bli, siap 2 peket lai bantai..iaitu biskut beras yg der tanda halal..
byk biskut bras p nk carik yg halal jenama ni jer ..

oat n cereal wajib der dlm gerobok aku 2 coz tatkala penyakit M menyerang daku huhu time cuti la, malam bru jumper nasik...

DUIT ???!!!

kejap jer bli mender2 cenggitu pon, mau telan RM50..gler tul zaman skng ni seme mencekik, x bli kang merana idup, bli ngomel plak so syukur lai kiter ni dipinjamkan duit oleh DIA tuk bli makan....syukur sesangat....

papai c u in the next episode of makan2..


jalan2


nak citer kit pasai p jalan2 time CNY 2...aku ni mengikut jele c driver n his fam..p mana ??

jalan2 kat taman tasik, national monument pon masuk seingat aku time kecik2 jer p cni, 2 pon lawatan sekolah..

dgn panas terik ktorang layann jalan gak, namo lai nak jalan makan angin la katakan..

p trip yg paling bermakna kat b.long is planeterium coz ari 2 der gerhana so abah dier bawak le p masok tgk2 keadaan kat dalam yg memang pnoh sesak ngan makhluk2 yg tau jgak pasai hal ni..

dapat spek, tgk matahari...der le nampak kecik nyer..aku der snap pic p x clear sgt sbb panas gler time 2....

kat bwah ni gambar spek ajer..



pas 2 jalan2 lai lpas p taman, abg ipar ku berenti jap kat tpi gate taman burung, nk tgk cik nyett jap...nina xcited bkk mater luas2 dgn control bunyik...hahakk...

p yg teruja tgk yg kecik comell, time snap dorang dok kecoh menjerit so x leh nak zoom in n still sgt...c acik takut nak bkk tingkap takut c nyet 2 lompat masok kete..huhukk


1 gambar clear 1 lai emphh...layan la korang tgk gamba nyet ni, hak hak..gaknyer kat blog aku jer der minatang nih...pe lak ni pon makhlok ALLAH gak..syukur leh tgk...der bersepah kat tpi jalan klu jadik foreigner, kene p zoo baru bleh tgk spesis nie..

ktorang balik lpas layan tgk race kete kecik kat taman tasik titiwangsa...hemphh ni ler jalan2 bapak bawak anak2 dier....mak nyer pon enjoy, c mak sedara ni pon suker jalan2 melihat alam...lai 1 kesyukuran aku...
aku dok dalam kampus p tep2 weken leh blik lepak kat umah kakakku yg jauhnyer secoet 2..

plak 2 dorang ni jenih suker makan2 angin...huhu best tul idop ALLAH bg kat aku..time kasih ya ALLAH..

Partial eclipse



pada 26 hb seme org cina sambut rayer dier, p yg speselnyer ari 2 tuk ktorang, berlakunya separa gerhana kat bumi ni...

A.k.a annular solar eclipse that visible for bout 3 hrs and 46 min starting fr indian ocean sampai indon, so kiter kat mesia leh nampak ler.. it happens when the moon passes directly in front of the sun. it doesnt completely cover it coz the moon is smaller than the sun.so pe yg leh kiter nampak kat mesia cam dalam pic kat bwh ni...lawa kan (thanx kat chinese bro yg upload gamba lawa ni)...



fenomena yg jarang2 blaku kat bumi so mende ni leh jadi precious moment for all pada saper2 yg tahu menghargai ciptaan ALLAH yg maha hebat ni..hopefully kiter seme bersyukur dok kat bumi Allah ni peacefully n diberi nikmat mata leh tgk keajaiban alam yg macam2..

Syukur AlaLLAH...

Palestin



This is the prayer dedicated to all Muslims and for the people of Palestine spoken by Adnan Oktar.
May Allah lead them (Palestinians) to strongly avoid division.

May Allah cause them to strive day and night with great love and enthusiasm for unity and union.

May Allah reward our Palestinian brothers with martyrdom.

May He cause them to enter the Hereafter as martyrs. May He cure the sick. May Allah give them patience, fortitude and courage.

May Allah turn the oppression of the oppressors on their own heads and neutralize them by clouding their perception, clouding their foresight, clouding their minds, clouding their hearts, binding their strength and binding their tongues. May He eliminate the oppression of the atheist Zionists and atheist Freemasons.

May He bring union, unity and brotherhood to the whole Muslim world and cause them to live together in peace insha'Allah. We have entered this very excellent time, insha'Allah.

May Allah use this month, with its blessing, as a vehicle. May He never cause us to stray from the path of the Prophet (saas). May He never cause us to stray from the moral values of the Qur'an, insha'Allah.

May He grant abundance, peace, courage, moderation, fortitude and resolution in the face of suffering and true virtue to all Muslims insha'Allah. " AMIN !!!!!!!!!!!



you may see this link to view the photos for us to share their pain and hardship...

Untuk c kecil janji Allah pasti, kesakitanmu akan diganti dgn kedahsyatan nikmat syurga yg x tergambar hebatnya

Kepada mujahidah n mujahidin, sungguh engkau antara insan-insan terpilih untuk menerima ujian sehebat ini... kebebasanmu di syurga Allah akan nanti x ternilai juga hebatnya...sabarlah dalam berjuang ...ALLAHUAKBAR..

kita Muslim di sini hanya mampu mengikuti berita, dan menyusuli dgn tangisan malam dan doa keramat buat insan2 yg telah di pilih ALLAH untuk mengharung saat kematian yg dahsyat, saat hidup menanti mati...

tapi kematian mereka adalah syahid yg tidak pernah akan dapat untuk kita nikmati di bumi ini...


Those words come from the bottom of my heart. with love - moonie


Palestin







saban hari, letupan, pembunuhan berlaku tapi kiter d cni cam x raser paper, Subhanallah !!!

kiter x mampu nak berjuang cam mereka, ALLAh telah janjikan mereka syurga, shahid... dan laknat keatas kafir Laknatullah...

samer2 kiter panjatkn doa dan solat hajat buat mereka yg masih berjuang untuk hidup...buat c kecil terus Allah ganti sakit jerihmu dgn syurga yg terindah n paling nikmat


campus general election


supposedly, ktorang mengundi ari senin p sbb almusabab xder air postponed to ari kamis on 22nd of january. sebab xder air plak coz der accident kat KM28 kat Karak highway to KL nun, menyebabkan tumpahan minyak kelapa sawit...so sesaper kat 8 area Gombak time 2 terkene tempias ...p aku x terasa pon, mostly ktorang slamat, mayb sbb bekalan tangki penoh..on 16th we got an announcement pasai seme kampus n kuliyah department tutop n will be holiday on friday due to no water...that's the good news for all, muahaha...



the curfew notice was patched at 6 pm ... til further notice.. wpon dorang bz berkempen n penamaan calon bagai, aku final year student ni x terasa pon, 2 keje bdak junior, time dolu2 der ler gak bersangkut coz my classmate dok cbok cakap i2 ini skang dah xder paper seme tumpu study n asemen...baik budak nie...huhu

Who r the WinnEr ???

the result announced Pro-M and Bebas sapu bersih...calon PKP menang 1 kerusi... len korang bacer le sendiri kat paper ke maner sources ... x larat aku nk follow up seme citer ni..conclusion kat cni proses mengundi berjalan lancar, xder men2 kotor, aman semenyer...

Sunday, January 18, 2009

my room



,
dari ptg tadi aku dok tgu biler ler leh update blog nie p sbb keje kutahan jua...hehe skang dah smpai masanyer aku melalut lai..

aku sajer2 jer nak ltak mende ni, alang2 aku dah snap, x salah klu ltak gak kat cni..my room is my best port ever in my entire life, cewahh ayat per 2...pueh ati menyebotnyer..muahaha...this is where i stretch out, tune in and re-charge...tdo la maknenyer .. hehe..kat atas 2 magnetic board (haha, sbonarnyer lemari p dah bleh lekat magnet, hantam sajalah labu, 2 sbb ler seme mende aku lekat kat c2, n skang dah pnoh ngan stick it paper n gambar2 aku n my fam, latest malas aku nak amik, xder pekdahnyer pon)

soft board skang pon dah pnoh ngan jadual idup aku, stick saner cni, time snap 2 maser awal2 masok bilik nie..
bawah ni, book shelf p x byk buku pon, yele sem akhir seme keje kat computer jer,hehe. kat c2 pnoh wit my lil stuff. klu korang prasan aku ni penggemar warna ijau so der jer la creature kecik yg w.ijau include sekor badak spesis ijau yg aku biar dier bertenggek kat atas lampu bersama seekor hewan len ...2 spupu aku yg bagi..

jalan2 n makan

aku nak story pasai ari aku g shopping ngan my fren kat Jusco..yg drive kawan aku Jue, lai pon dier yg mengajak, seb bek dier der kete, so stiap kater2 yg kuar dari mulut dier klu dier brhajat nk p maner2 bukan la angan2, huhu...

cam2 skali aku interpret..hak hak...

story nyer lai, ktorang ptg 2 der buat discussion, then dok cakap2 pasai minum kopi (kat atas 2 aku ltak ler gamba kopi, cuppocino blended khas u penggemar kopi).. c Jue dah dcide pasni nak minom..tup2 aku menyuarakan raser ati aku nak minom smoothies..aku habaq yg aku nie suker minum shake gak..pling2 aku ingat aku ternampak kat wendy's...dok terbayang2 lai...Jue yg memg boring ptg 2 ajak aku n Zue p hang out kat luar..torang pe lai..

akhirnyer tercapai gak hasrat aku minom strawberry shake..lalala...gamba 2 aku amik bkas jer,isik aku telan laa..ari 2 aku minum 2 jenis air..huh...habih la duit gue, p nikmattt ( buat2 cam suara upin )..





kat atas 2 lai mknn yg aku bli, calci yum 2 Jue yg bagi, macih byk2..aku suker gummy 2, len flavor aku layan gak p mango yg pling best, burger, onigiri, salmon sushi, n marshmellow (time 2 aku pakat ngan Zue bli, dier pon suker makan marsh nih, so torang bagi 2...lpas balik trus aku boh dalam bkas siap susun lai..yakin halal nie coz time bli der cop halal)..huh pueh ati den makan ari 2..

makan 2



arini dah masuk 18 jan..aku post ni sajer2 jer coz time ni seme org dah tido aku jer mata x raser ngantok lai...so dan2 la aku memblog kjap..tgh sentimental time2 cani...kat luar sejuk sgt,angin kuat..perut aku lak terasa lapar.

tadi kem kat anis rumet aku soh dier tapau pape ..kul 12 lbh baru terdgr org ketuk pin2, balik gak ko nis! bkk2 upenyer die bli bihun goreng, timecih kat anis...layann jap...that's y la aku post gamba makan, tringat plak aku der amik gamba mknn yg aku mkn lunch ai2..huhu...

ai2 aku makan sampi x ingat dunia, penuh2 aku sumbat prut ni..yela xkan nak membazir lak..nasib la time 2 makan sorang...p Alhamdulillah rezki ptg 2...syukur...itadakimass..thanx to ALLAH 4 the food that day...
kat atas 2 der rojak, aku suker rojak ni, bese aku amik crab ball, potato n tauhu jer...len aku x bpe suker..
sup 2 plak makan cam 2 jer..aku suker bihun dari mee kuning, ntah naper selera org len2..ekkk

Saturday, January 17, 2009

b'day my lil nephew


on 8th january, my lil nephew Hisan abqary is turn to 8 . i wish him to b a good boy, grow in a good health..aminn..i'v got no time 2 snap pic of his presents, here i have pic of his birthday dishes which made up by my cousin n of course by his own mother..that day we've got fried mee hoon,popia,custard pudding, fried chicken, sandwishes (egg n sardine) n bread pudding together with the creamy custard sauce ..huhu..not bad n very nice..

Friday, January 9, 2009

desktop aku d laptop


aku sajer jer nak mengattach pic desktop aku,n nak citer d sini ler mata aku mengadap ari2,check emel,chat ngan kakak aku time free,kat c2 pon kelihatan msg dier hik hik..memblogging, memfrenster n wat keje2 semasa u research aku 2..

doa la kat aku biar lepas ngan fying colors n gilang gemilang u last sem,God willing !! aminn

kadang aku buat keje dalam all at once,bkk jer laptop kesayangan aku yg tgu masa nak jahanam 2..then tgk der emel ker x dlm mail box,besenyer dier appear kat Y Mail yg korang nampak 2,2 dah nil coz aku dh bkk seme..then tgk der online ym buddy ker x,bese kakak aku yg activ slalu coz dier keje ofis so ofis hour die on ajer, then mula la aku browse intenet cr info u research aku, pas2 dan2 aku meng'update' post kat blog aku..
n mende wajib yg aku x tgal log in to my frenster..wokeii dah habih aku melalut..ful stop sekian timacih..

Rezeki ari jumaat - dapat watch fr unknown person

arini,jumaat bersamaan 12 muharram 1430. memang xder mood ptg ni,ngantok pon ade,p ku hayunkan jgak jari jemari ni utk ucap tanda syukur kat ALLAH n 10q kat org yg bg aku jam tgn..citernyer camni..let me story fr the beginning..

aku balik dari klas, trase lapar teramat coz jak dari kul8 til 12, x isik perut pun lai. tgh jalan2 meneroka mn port yg best arini,terlihat kawanku sarah jln sorang2,aku pon tanpa pk panjang p ler menyapa dier..

tanpa raser disapa,dier mengoffer aku u join dier lunch skali..aku meng'orait'kan jer,lai pon aku sorang jer time 2

then torang mengedate bersama sorang lai kawan dier,upanyer die dah berjanji temu ngan kawan dier 2 yg jgak kukenali time kat matric lu..

sembang2,gelak2 tatkala kenyang,torang pon turun dgn janji aku nak bg adiah kat c zimah yg b'day nyer 2 ari lps..p xkan nk wish jer,aku pantang klu b'day org x bg pape..so aku pon bwk dorang meninjau pape yg blh dibli kat gerai2 gift ...time 2 seme booth dah tutup sempena semayang jumaat..

aku dah iltizam di hati nak bg adiah kat 2 org ni,lai pon niat nk bersedekah pd ari jumaat yg mulia ni..
tp niat kami (c zimah pon nk bagi adiah kat aku coz b'day aku 2 mgu lps jerk) terlebih dulu dibaca ALLAH,ktorang plk dapat adiah dari org yg x dikenali bernama azif or nama glamernyer apai (setelah menengok dier nye name card)

bro 2 pon niat nak tlg mak cik kat booth 2,kre dier knal baik r mak cik 2,p ktorang yg berada di lokasi berkenaan murah rezki,dapat ler torang bli jam sorang satu..hehe..nak bg kawan adiah org plak bg kiter adiah..
sambil tergelak,kami bersyukur n time kaseh manyak2 kat bro ensem 2..

p aku dah janji nk bagi c zimah 2 present so aku g tmpat len carik cekelat 'kinder bueno' taruk dalam plastik beg comell warna purple bg kat dier,n 4 sarah terimalah choc cadbury dari aku yg x seberapa ni..

ktorang disperse n salam2..c u all next time..papai..haha kt bwh ni ak attach pic hand watch yg aku dapat arini..