Sunday, December 4, 2011

contest ari ahad !!


lua da kilat tanda nk ujan, ak baru siap wat asemen dr pg. x kuar blk arini huaaa!!!

tadi bkk blog ade kat shoutbox avi. baca cik avi psl ustaz azhar idrus. tetiba tgk die ade wat contest.

arini 4hb, tarikh tamat contest esok. join jela. nak menang tu x kot sbb ak juz blogging saje2 je.

blog ak x pemes. incik avi yg ada juz 11 post tu leh de beribu2 followers ntah ilmu apa die pakai.

to join the contest juz kamekamehaaaa !!!


Friday, December 2, 2011

jodoh



Assalamualaikum.

aku baru je lepas trauma ngan sedara2 ak. menanges gak r ngan pangai orang2 ni tapi amik iktibar think positive. sape x penah dalam dilema, saket ati, ujian2 kecik semua ni. x perlu risau sgt. kadang ujian ini yg akan mematangkan lagi kt dari segi pemikiran.

jgn dok runsing sgt ahhh. ujian ni jgak yg akan mendekatkan kt dengan pencipta kita. tu bonuss. rugi sape x dapat.

berbalik crita ak, ak digasak, diperli, dituduh, dihina, diaib, diperkotakkatikkan, digelak, dibodoh2kan, apa laiii.. haha exaggerate lebih2 lak aih.. memang sakit tp dgn semangat dan jiwa yg kental, motivasi yg tinggi dan iltizam yg ditiup biiznihi ak x mudah terjejas ngan depa semua nih.

ak ni jenis x suka laki lembik, jenis pakai ayat2 komang, cth da makan ke belom, da nak tido ka? , tu semua memang ak anti.. tetiba ada msg berbaur tu semua memang buat ak naek mual.

ak x suka lelaki x matang. ko nak ke bersuamikan lelaki yg x penah nk dgr masalah istri dia, kalu istri mtk pendapat die no idea sbb x matured.. x de ilmu.

ilmu apa yg buat sorang laki matured? bagi ak selain ilmu dunia, yg paling teras die ada ilmu akhirat lam diri die.

nak ke engkau kat laki x solat, merokok, x reti manage idop sdr, camane die nk manage life after marriage. kalu laki yg beriman, da sah2 ada disiplin ngan tuhan, laki ni la yg leh dianggap matang.

jiwa yg tenang, x mudah marah, pemikiran kritis, (hadoww!!) semua tu dari sorang laki yg beriman sebenarnya. yg otaknya rasional. apa maksod rasional, dari kamus hidup mentakrifkan sebagai seorang yg hala tuju hidupnya kerana Allah sbb dia tau dari mana dia datang ke tanah jua die kembali, ke akhirat destinasi, kepada Allah die sujud dan kepada Allah die harus jawab segala pertanggungjawaban selama di dunia.

jadi, die akan takut nak buat jahat, buat mende2 bodoh, al-asbab die taw semua tu ada hitungan disisi Allah. mana nak cari laki macam ni?

mungkin kalau laki macamni bukan takdir ak, ak redha sebab Allah lagi tahu siapa aku.

hanya doa sebagai usaha aku, jalan akhir ak, redha dan tawakkal ak soal ni. terima kasih pada semua dan kepada Allah pemilik hati.


"Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa." - sumber

siapalah ak? ak hanya menumpang di bumiMU dan kepadaMu ak kembali. Allahua'lam.

Annoying people around me!

Salam,

jarang ak taip diary elektronik ak ni pasal jerk. tapi arini ak saja nak post mende bukan2 ni.

tanda protes dalam diam, hahaa..

aku x suka orang paksa ak. tapi ak suka pikir or muhasabah diri kenapa orang buat macamtu. x semua hal ak salahkan orang malah berterima kasih kat meke2 tu atas sebab berlakunya mende2 tuh.

k, straight to e point.

1. orang paksa ak. susah2 nak pikir soal ak. tu sebab ak kata doa je kat ak. nih pasal jodoh la. pehal korang nk bising2. ak memang nk kawen kot. dan tlg jgn gelak kat ak kalu ak sebot ak nk orang kaki masjid. da memang betol tu cita2 ak. huhhh

2. orang yang short minded. let say kita sebot scanner pasal antivirus p dorang yg bangang ni akan gelak dlu dgn berkata , whaT? scanner hahahaa.. nak je ak cakap heyy bodo i mean virus scanner, memang kt sebot panggil virus scanner kot.. yg hang dok gelak tu pehal, ingat scanner ketas tu je ke ada lam dunia ni... WTHeck!!

3. orang berlagak pandai. kadang die mmg pandai tapi kenapa nk berlagak. baru master kot. bloody hell. (ish nak jgak ak sbot). kalu PHd agaknye jalan hidung ke atas, air hujan masok idung! emphh. tapi ada jugak yg bodo berlagak pandai. tu lai terok.

4. orang yg sememangnya annoying, cam budak remaja sekarang. amik gamba nk moncong2 mulut tu haaa. pastu seksi nak mam***. kesian dorang. da itu je yg dorang nampak, ya Allah bukakanlah pintu hati mereka.

5. ak ase takat tu je kot yang penting jaga diri ak lu. toksah dok sebok pk hal orang... ok adios!


Thursday, December 1, 2011

puasa Ashura


Today is 6th Muharram, dont forget to fast on 9 & 10th Muharram or 10 & 11th muharram.

now we look at the history of the 10th muharram in thousand decades ago :

  1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  18. Allah menjadikan alam.
  19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  20. Nabi Isa diangkat ke langit
Allahualam.