Sunday, April 26, 2009

kematian 3





assalamualaikum,

semalam aku ke seremban, lepas dapat berita sepupu abang ipar aku meninggal sbb serangan jantung. a.ipar aku call pagi 2,soh bersiap..ptg die balik trus nak bertolak katanyer

ptg ktorang bertolak la ke seremban..dier plak punyer la pecut kete, kejar masa..kot2 la dan ngan jenazah tuk semayang @ kebumi. tapi kami terlambat sampai, tapi alhamdulillah seme selesai. arwah pergi malam jumaat dalam tido. aman perginya.

kami trus ke rumah kuarga arwah, jumpa dgn isterinyer. isterinye nampak tenang sambil bercerita saat2 arwah pergi sebelom dan selepas.

kami ke kubur, sedekahkan ayat2 suci. aku tringat kakak aku kata time kat gate kubur tu pasal takut mati.

sedang lam hati aku berkata, kita semua akan mati. tapi bile, bagaimana, ALLAHUA'LAM..




aku terbaca petikan pasal sakitnya mati.

Nabi ada bersabda, maksudnya: "Bahawa Rasulullah mengingatkan tentang mati dan keseksaannya, maka sabda Baginda: Iaitulah sakitnya tiga ratus kali tetakan pedang."

Nabi Idris pula berkata: "Sesungguhnya ibarat terkelupasnya kulit dalam keadaan hidup-hidup, maka rasa sakit menghadapi maut itu lebih dari 1000 kali sakitnya."

untuk meringankan keseksaan roh ketika dicabut oleh malaikat maut, maka digariskan beberapa amalan tertentu yang perlu diamalkan. Antaranya:-

Sebelum tidur:

1) Bacalah surah Al-Ikhlas tiga kali

2) Selawat ke atas Nabi

3) Membaca tasbih

Amalan harian:

1) Sentiasa membaca Al-Quran

2) Memelihara solat terutama solat fardu

3) Menghormati (jangan bercakap) waktu azan diperdengarkan

4) Membaca tasbih

5) Membanyakkan sedekah

6) Sentiasa berzikir menyebut Allah


Amalan yang perlu dijauhi:

1) Dusta

2) Khianat

3) Mengadu domba

4) Kencing berdiri

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Bersuci kamu sekalian dari buang air kecil kerana sesungguhnya kebanyakkan seksa kubur itu dari sebab buang air kecil."




credit to eisya.

moga di saat kita pergi, mohon ALLAH permudahkan urusan, disedarkan akan harinya sudah hampir tiba, pergi dalam keadaan yg baik dgn kalimah suci LAILAHAILLALLAH MUHAMMADURRASULULLAH. AMIN

16 comments:

  1. @ luffy

    aku bangga ngan ko..

    ReplyDelete
  2. Innalillah.. semoga kita sama2 selamat di dunia dan akhirat. Amin..

    ReplyDelete
  3. amin

    takut @ x..seme org akan merasa mati.

    *thanx

    ReplyDelete
  4. tiada penyakit yg tiada ubat, kecuali mati.

    suka entry ni. buat diri ini berfikir~

    ReplyDelete
  5. ije can, sama2 muhasabah diri

    ReplyDelete
  6. Innalillah...
    Senang nya cara Allahyarham meninggal..
    Sepanjang idup,allahyarham terkenal ngan kebaikan & kesabaran yg tinggi...

    ReplyDelete
  7. tu la ..dier pegi dalam tido..pas2 plak bini arwah kata, muka die cam bese, tido serong ckit, peginyer x menyusahkan org, malam jumaat plak tu..

    ReplyDelete
  8. comelnya budak yg tgh b'doa ni...

    ReplyDelete
  9. dia mmg ade sakit jantung ke sebelum ni?wife dia tak ckp apa2 psl tu?

    ReplyDelete
  10. tomel kan..kalu anok aku comel gini, pas2 solehah gini...waa aman idop..lalaala

    ReplyDelete
  11. ader die citer arwah byk merokok..kadang lebey 1 kotak sehari..tambah dgn dier der masalah jantung sejak kecik..seme org tau..time polis sampai investigate, p mak dier lupa maner ltak rekod ijn so proses lambat kit sampai kene p spital..

    2 per yg aku tau la..

    ReplyDelete
  12. ooo mmg dia dh de mslh jantung ghupenya...
    mmg nampak pun dia kuat smoking...

    ReplyDelete
  13. 2 la seme tu dah takdir..mu tau isteri dier outstation, dier yg kene jaga anak, kemas umah, balik tuh..dier der sebot

    lepas ni, xmo lagi jaga anak2..penat!!

    malam 2 dier men ngan anak2 dier cam bese la, kire malam akhir die ngan anak2..tapi nampak cam lebey mesra n lai sronok dari bese

    ReplyDelete
  14. smua cam tu kan..kalu nk meninggal mesti ade keganjilan skit2 atas apa yg b'laku...

    mcm mana la cara kita meninggal nnti...

    ReplyDelete
  15. ya ALLAH tu la moga kita sedar..

    sakitnya mati, ya ALLAH mohon syafaat rasulullah dan bantuan ALLAH . moga amalan kite cukop tuk hadapi hari2 tu..ALLAHUAKBAR

    ReplyDelete