Wednesday, April 29, 2009

menjadik pelancong d negara sendiri





tajuk tu agak panjang. citenyer pon panjang..yg wajib bacer hanya cik noor sbb der msg tuk dier kat bawah kang..heee

rini kuar, pagi tu x pagi sgt,setelah keta kesayangan a.ipar aku, breakdown depan umah dier sendirik. aku pon pasrah p la jalan kaki, nek cab. credit to luqman yg berusaha payah mo stat kete tuh, dan tuk aku yg xberani nek kete yg dah kebabo tuh. tujuannye nak wat survey di sekitar bandaraya kuala lumpur (nmpak jer skema ayat tuh tapi bermakna buat aku).

dah masok cab, pak cik neh peramah la plak..aku neh suke melayan..layannn..sampe putra stesen melati, kene 4.90, xmo la cakap 10 sen keep the change,so pak cik bagi baki 10 sen.hee



trus ke dang wangi,sampai terlelap aku lam train. :kero02:

iyer la bese aku x kuar awal2 pagi. sampai stesen > jalan sultan ismail > kompleks antarabangsa yg jauhnyer 10 bgnn besar..kire la sendirik. der company dah pindah, tgh renovate, xderk person in charge, dah tukar alamat @ nama, cth spk dah jadik mbf ..yg seme tuh membawa kepada letih dan hampeh jerk..

:shocked: dari bgnn ke bgnn len yg kalu dikire dah masok 30 bgnn. aku diberi peta oleh sorang abang kacak dan baik ati..dier sian kat aku gaknyer..tgk aku lam keadaan berpeluh2, letih, x makan lagi, sorang lak tuh..hee..maka diajak aku ke opisnyer tuk amik peta..abang ensem tuh keje kat kfc holding. ingatkan nk bagi kupon ker haper. sep tegur aku xpakai kasut. huh!! dier nampak aku dah cam tourist gaknyer.

:angry:rata2 30 bgnn yg aku masok dan lepasi seme besar bagat (per bahasa aku gune neh). aku illustrate kit, luxury, lucrative, exclusive, vvvip, trillionaire punyer company..



:glup: perjalanan diteruskn, aku p amek monorail kat bukit nanas > kL sentral > ktm > mid valley > bgnn2 kat boulevard > bgnn besar (saper x kenal IGB corp, nk masok tuh kene swap lu sebelom ke lif utama beb!!

:glup:letih gill..aku dah xnak jejak tempat tu lai..lpas semayang aku biarkan saja perut kosong dari pagi, kaki neh dah lemah sgt dah..aku call kakak aku sebelom bateri kong, soh dier meh amik.maseh la kat kakak aku itew yg prihatin. the gambling is over, a.ipar kakak aku blanja makan kat gerai mali..pemes sik mak n char kuew teow kat c2. best tol. ALLAH bagi rezki, at last aku makan jugak. huu

:angry:waa pengembaraan sorang insan kerdil yg mengharap hanya bantuan ALLAH di ketika itew. giler wei wat survey. aku sarankan pada seme2 yg nak wat thesis @ dissertation jangan tiru gaya pemikiran pak abu, dier sngatlah kritis. mampookah dier dapat A. hahaaaaa. aku doa pak abu dapat A. kamoo pk la nak company yg hanya established around 1980an -1999. der aku masok kat boulevard, dah sep dier isik upanyer company tu baru establish 2001..so kene cancel. hampeh!!

:kero5: p/s: ceritera ini bukan satu rekayasa,kebenarannya cik noor kene wat appointment, kene follow up n inform yg der representive akan dihantar tuk wat survey pada tarikh sekian2..thats the protocol. kalu x, hagham company yg dah tua dan berjaya tuh nk layan kite. aper la USM kata jerk apec p kedekut..huh!! so, tadik aku dapat 1 full, 2 kene follow up. mujur tan & tan dev. layan gak aku time lunch hour tuh. aku terpaksa cancel ker bb wpon hanya sebelah jerk ngan jalan SI sbb dah teroverexhausted.


:small_boy_3.gif::small_boy_1.gif::small_boy_4.gif::small_boy_5.gif::small_boy_12.gif::small_boy_11.gif::small_boy_10.gif::small_boy_8.gif:

42 comments:

  1. okeh cik moonie, nnti den wat appointmnt dlu b4 p...hehe, sori la ssh kan cik moonie...

    ReplyDelete
  2. x susah pon, bagi aku pengalaman la...hee

    lai pon,aku xtaw pon seme company lam list tuh company tersohor..ingat company kecik2 cam klu masok trus jumpa org, neh masok jumpa security lu..huhu

    then, baru terpk dah establish bertahun,mest la dah develop..cth IGB..nama igb corp, p dalamnyer der 30 anak syarikat..mana mo p..then procedure dier,x allow any studnt to do survey,kata security dh ramai student datang, seme balik tgn kosong,aku nak jerk try p time lunch hour,so hav to cancel.huu

    xper next time,kiter try dgn jayanyer..insyaALLAH

    ReplyDelete
  3. so, yg tan&tan tu, mung dah set appointmt la yer?

    ReplyDelete
  4. dier dah isik

    so satu jerk yg complete

    ReplyDelete
  5. oo ok la tu,ade gak hasil mung kuar kemarin. Ye ade cop company dok kat survey form tu?

    ReplyDelete
  6. yg tan&tan tu, address ye kat mana? kat gaerden boulevard ko kat south tower, mid valley?

    ReplyDelete
  7. hee x tgk la plak
    oo kene ker? hee kalo x maap iyer

    ReplyDelete
  8. boulevard..naper der 2 tempat ker? p yg aku p ni betol la ikot add

    ReplyDelete
  9. kalu btul ye la tu..kalu x mesti oghe tu x nk jawab...

    pasal cop tu, mmg nak cop...bukti, kalu x, sapo2 pun bleh buat survey tu...nnti mung cek la...

    ReplyDelete
  10. tiada la cik noor..guane neh? ala hantam sajalah

    giler penat wei..malas aku pk..pak abu 2X!!!

    ReplyDelete
  11. x pahe kawe...
    confuse oh confuse...
    sik mak???
    menatang apa la tu..
    hahahaaaa

    ReplyDelete
  12. x pola,kali ni aku tulis address ye nnti kat survey tu.
    Tp,next time cik moonie kena mintak cop la...
    sbg bukti,kalu x,sape2 pun bleh jawab...

    ReplyDelete
  13. lg 1,nak lg selamat mung tulis kat dpn survey tu agak2 kul brapa mung g kemarin, n then date kemarin..

    ReplyDelete
  14. sik mak tu nasik lemak cik mie kita...

    ReplyDelete
  15. @ mie

    gue taw cik mie x suke bc panjang2..hee xper la x paham pon..

    nasik lemak la..bukan minatang tapi nasik..

    ReplyDelete
  16. yela cik noor gue dah insap neh..huhuu

    aku time tu lapar giler..2 kire tempat ker seratos..buleh x..sbb dah penat sgt, cam blur jerk, bagi balek..siot plak aku..kang mu tulis lawa2 tuh from tan & tan

    ReplyDelete
  17. ok cik noor sayang!!

    aku dah tuleh neh

    ReplyDelete
  18. tula cik mie,

    bese la dier org bandar..kiter bese sebot sik mak jerk...

    nasik yg dimasak oleh emak

    ReplyDelete
  19. wokeh cik noor, roger n out!!

    ReplyDelete
  20. td aku try call 1 company kat kelate, kesian nye, ye kata x dok projek lamo doh,so x dok info nk gtau...kesian aku dgr,pdhal company establish 1983 laie...

    ReplyDelete
  21. yela, economic downturn macam2 buleh jadik

    ReplyDelete
  22. huhu sumer sedih2 belaka??? tp pelik naper ade name pak abu????? tue kan supervisor gue...huhuhu.... teribble3.... YA ALLAH BANTULAH HAMBAMU, permudahkan la urusan kami sume....
    ~ from zuhaila@qizzue~

    ReplyDelete
  23. bgtau la awal2..
    pelik gak gue ni..
    moonie makan sik mak...
    lucu bangat la bibik moonie ni...
    hahahaaa

    ReplyDelete
  24. dah dekat tu dengan aku... apasal tak call ;p

    ReplyDelete
  25. @ zuhaila

    maseh la komen cik zue..bukan pak abu kamoo la..hahaaha..

    ramai la plak pak abu pas2 plak seme pelik2..terrible ker?

    hehe truk3x!!

    ReplyDelete
  26. @ mie

    apa yg lucu?

    salah ker makan sik mak..jom gue blanja kat gerai gue slalo makan..

    ReplyDelete
  27. @ luffy

    lor pasni senang la aku, sampai sana leh trus call nko..bagi la no tpon..

    ReplyDelete
  28. jauh perjalanan..luas pengalaman..ada beli souvenier utk aku x ??

    ReplyDelete
  29. gue xnak sik mak..
    gue nak nasi lemak...
    hahahaaaaa

    ReplyDelete
  30. @ paan

    hoh, berpeluh2 aku men treasure hunt..nk carik harta nak bagi kat nko la paan..huu

    ReplyDelete
  31. lar same la tu

    xpaham2 ker...same..

    cik mie nak order per lagi?

    ReplyDelete
  32. mana sama...
    nasi lemak makanan...
    sik mak mesti lain dr lain...
    hhhaaaaa...
    gue xnak pape pun...
    gue minta pun, bukan nya dapat...
    sama je gue minta kat kl tower..
    hahahaaa

    ReplyDelete
  33. lor dah giv up ker..

    hemph gue betol nak bagi neh..

    xmo ker? cpt2..b4 i change my mind...waa speaking lak ngan cik mie..huu

    ReplyDelete
  34. xpe la...
    buat susah je....
    gue tgh tggu entry baru ni...
    mana dia???
    hahahaa

    ReplyDelete
  35. n3 baru .. cik mie tolong wat kan leh?

    huuhu.. gue bz neh deadline dah dkat..

    ReplyDelete
  36. ye ke...
    deadline ke....
    blind date....
    hahahaaaaaa

    ReplyDelete
  37. blind date lambat agi..

    gue kene kejar deadline..kang mati sesia..huhuu

    ReplyDelete
  38. alalaaa....
    apa nk gelabah...
    cuba buat slow2....
    sure mudah skit...
    drpd menggelabah x tentu hala...
    hahahaaa

    ReplyDelete
  39. yela..nasehat pak cik kene la donga

    gue dok buat slow2 leni sampai x sep2

    ReplyDelete
  40. tu bukan slow..
    tu le****...
    apa la moonie ni..
    meh gue buatkan..
    hhahaaaaa

    ReplyDelete
  41. **** huh apa itew?

    cik mie dah menghina gue...

    xpe la gue neh le**** ..asal siap sudah..

    ReplyDelete