Friday, December 2, 2011

jodoh



Assalamualaikum.

aku baru je lepas trauma ngan sedara2 ak. menanges gak r ngan pangai orang2 ni tapi amik iktibar think positive. sape x penah dalam dilema, saket ati, ujian2 kecik semua ni. x perlu risau sgt. kadang ujian ini yg akan mematangkan lagi kt dari segi pemikiran.

jgn dok runsing sgt ahhh. ujian ni jgak yg akan mendekatkan kt dengan pencipta kita. tu bonuss. rugi sape x dapat.

berbalik crita ak, ak digasak, diperli, dituduh, dihina, diaib, diperkotakkatikkan, digelak, dibodoh2kan, apa laiii.. haha exaggerate lebih2 lak aih.. memang sakit tp dgn semangat dan jiwa yg kental, motivasi yg tinggi dan iltizam yg ditiup biiznihi ak x mudah terjejas ngan depa semua nih.

ak ni jenis x suka laki lembik, jenis pakai ayat2 komang, cth da makan ke belom, da nak tido ka? , tu semua memang ak anti.. tetiba ada msg berbaur tu semua memang buat ak naek mual.

ak x suka lelaki x matang. ko nak ke bersuamikan lelaki yg x penah nk dgr masalah istri dia, kalu istri mtk pendapat die no idea sbb x matured.. x de ilmu.

ilmu apa yg buat sorang laki matured? bagi ak selain ilmu dunia, yg paling teras die ada ilmu akhirat lam diri die.

nak ke engkau kat laki x solat, merokok, x reti manage idop sdr, camane die nk manage life after marriage. kalu laki yg beriman, da sah2 ada disiplin ngan tuhan, laki ni la yg leh dianggap matang.

jiwa yg tenang, x mudah marah, pemikiran kritis, (hadoww!!) semua tu dari sorang laki yg beriman sebenarnya. yg otaknya rasional. apa maksod rasional, dari kamus hidup mentakrifkan sebagai seorang yg hala tuju hidupnya kerana Allah sbb dia tau dari mana dia datang ke tanah jua die kembali, ke akhirat destinasi, kepada Allah die sujud dan kepada Allah die harus jawab segala pertanggungjawaban selama di dunia.

jadi, die akan takut nak buat jahat, buat mende2 bodoh, al-asbab die taw semua tu ada hitungan disisi Allah. mana nak cari laki macam ni?

mungkin kalau laki macamni bukan takdir ak, ak redha sebab Allah lagi tahu siapa aku.

hanya doa sebagai usaha aku, jalan akhir ak, redha dan tawakkal ak soal ni. terima kasih pada semua dan kepada Allah pemilik hati.


"Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa." - sumber

siapalah ak? ak hanya menumpang di bumiMU dan kepadaMu ak kembali. Allahua'lam.

3 comments:

  1. as'salamualaikum - pertama kali keblog ini kerana tertarik dengan "subject" yang tertera. jangan kisah apa orang kata, caci, umpat kerana Allah ada. Allah knows. Allah knows. Jangan risau jika jodoh lambat sedikit kerana Allah lebih mengetahui yang baik buat kita!! contoh saya; berkenalan dengan suami (di alam maya) umur saya 40 dan suami 25. bernikah setahun kemudian tanggal 2003 - saya 41, suami 26, subhan Allah.. walau beliau orang eropah dan beza umur yang jauh tapi saya dilayan bak permaisuri. walau tak mungkin ada cahaya mata, itu semua tidak penting buat suami.. saya dua saudari tabah dalam kehidupan ini dan berdu'a pada Allah SWT sentiasa..

    p.s. bila kita susah tiada siapa yang akan tolong kecuali Allah Yang Maha Esa..

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam,

    kalau akak masuk lagi skali blog saya. mtk tlg baca dan pm saya. saya nak kenal akak dan kisah hidup akak. subhanallah. buat sy terpikir hebatnya kuasa Allah. saya nak hubungi akak dan berkenalan kalau blh. kenal sesama muslim insyaAllah.

    ReplyDelete
  3. Thanks for this post Queader! Now I've got to get on and implement more thank you.


    gclub online
    goldenslot
    สูตรบาคาร่า

    ReplyDelete